Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2018 13:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pitná voda v Česku obsahuje mikroplasty, zjistili vědci z Akademie věd

ZAJÍMAVOSTI ČESKO EKOLOGIE
Uložit Uložené

Mikroplasty jsou plasty menší než 5 mm. Z kohoutků se dostávají přímo do našich těl. Potvrdil to unikátní výzkum.

Kvalita kohoutkové vody u nás klesá. Unikátní výzkum vědců z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR zjistil fakt, který nutí k obezřetnosti a toto tvrzení podporuje. České hlavy se totiž zaměřily na pitnou vodu ve třech úpravnách České republiky, z nichž ve všech se projevilo, že obsahují mikroplasty, a to i po jejich přečištění.

Mikroplasty, částečky plastu menší než 5 milimetrů, vodu kontaminují podle vědců buď přímo ze spotřebních výrobků, tedy z kosmetických i čistících prostředků, které ji obsahují, ale také postupným rozkladem plastových produktů, jež se např. uvolňují při praní prádla.

Pitná voda v Česku obsahuje mikroplasty, zjistili vědci z Akademie věd
Zdroj: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Sean Adams

Čističky dokáží přefiltrovat 70–83 procent částic, ty nejmenší ale zůstaly a přesně na ně se pak můžou vázat škodliviny. Kromě pitné vody v Česku se můžeme s mikroplasty běžně setkávat při konzumaci mořských ryb a korýšů, ale i v pivu nebo medu.

Příjem takových látek ve větším množství může mít na živý organismus negativní vliv. Hlavně kvůli tomu, že se v těle ukládají a to pak může vyústit v různé zdravotní komplikace – ať už jde o poruchy potravy, dýchání a další podobné komplikace.

Domů
Sdílet
Diskuse