Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2018 20:35
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Šílená show Who is America? zřejmě dokázala více, než si v první řadě umínila.

Sacha Baron Cohen se z televizních obrazovek vytratil před 9 lety, kdy představil Bruna. Ještě předtím stvořil postavu Ali G a další zábavné charaktery, včetně Borata. Jenže lidé mu už odmítali skákat na jeho výstřelky a zejména Bruno už nebyl tím pravým ořechovým.

Cohen se tedy začal více věnovat filmům, sem tam ho obsadili do zajímavého počinu, daboval nějaké animáky a častokrát se stával hostem v amerických Late Night shows.

Naposledy zazářil ve vynikající komedii Grimsby Brothers. Jenže utekly dva roky a nikdo přesně nevěděl, na čem tento bláznivý génius pracuje.

Na jaře tohoto roku se však začala propagovat show Who Is America? a také se ukázalo, že se Cohen v přestrojení setkal s O. J. Simpsonem a všem bylo jasné, že se bude dít něco speciálního.

Tak co? Dočkali jsme se něčeho speciálního? Bezpochyby ano.

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: CBS/Showtime

Cohen ve spolupráci se svými přáteli a spolupracovníky požádal o pomoc CBS a Showtime a společně připravili formát prankových rozhovorů. Nejde však o klasické pranky.


Jejich oběti se na konci nedozvědí, že si z nich vystřelil jeden z nejznámějších magorů, který oblbuje lidi už dlouhá léta. A nebylo tomu jinak ani tentokrát.

Cohen vytvořil 6 jedinečných postav, s nimiž cestoval po USA, postavil si vlastní studia a strávil v maskérně desítky hodin. Připravil nám show, během které budete z Američanů zklamaní, naštvaní, zažijete záchvaty smíchu, rozčarování, smutku, rezignace...

Cohen dokázal v lidech nastartovat široké spektrum emocí. Sám jsem žasl nad tím, jak se mohu během 3 minut nekontrolovatelně smát, nechápavě kroutit hlavou a nakonec se na obrazovku dívat se smutkem v srdci.

Vůbec přitom nepřeháním. Cohen ukázal, že Američané jsou otevření vraždění a zabíjení nevinných lidí kvůli svému mylnému a dozajista primitivnímu přesvědčení.

 

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: HBO

Lidé, kterými opovrhují a tvrdí, že se nechají příliš snadno ovlivnit, se nejednou stanou terči hrdých Američanů, které stačilo bez jakýchkoli důkazů nasměrovat a „dát jim do ruky zbraň“.

A jak toho tedy docílil? Jednoduché to určitě nebylo, ale když už byl s danými lidmi Cohen v jedné místnosti, mohl s nimi dělat, co se mu zachtělo. A nejen s obyčejnými lidmi.


Během sledování první epizody si můžete všimnout, že i samotného Cohena překvapilo, jak rychle a jednoduše s ním souhlasili vysoce postavení politici v USA. Navrhnout zákon, podle kterého by se děti ve školkách měli učit střílet ze zbraní již od 3 let? To je geniální nápad! Who is America?

O to se postaralo Cohenovo nejlepší nové alter ego. Plukovník Erran Morad je expert na boj proti terorismu. Američany naučil, že nejúčinnější boj s teroristy je tvářit se, že patříme mezi ně, ale zabírá i chytat je za genitálie, což z nich učiní homosexuály. A to nesnesou.


Erran sem tam zahláškuje, ale nejde o podstatu jeho humoru. Ukazuje totiž Američany v celé své dementní kráse. Samozřejmě, nemůžeme tak přehnaně generalizovat, ale po 7 epizodách přichází nepříjemné zjištění, že Trumpovi voliči nejsou o nic chytřejší a lepší lidé než naši okamurovci.

Vzhledem k tomu, jaké zákony v USA mají, jsou tyto osoby ještě nebezpečnější a bohužel i odhodlanější něco s „problémy“ v jejich zemi udělat.

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: HBO

Sacha je génius, za svůj herecký um a sebekontrolu si zaslouží minimálně Oscara, ale lepší materiál na práci si už přát ani nemohl. Jde jednoznačně o jeho nejlepší postavu, která bodovala v každé jedné epizodě.

Erran je postava hodná vlastního filmu. On jediný z jeho vyvolené šestky by dokázal utáhnout i delší a náročnější segment ve stylu Borata. Má pro to v USA dokonalé publikum.

Mocní lidé se ho snaží ohromit a podkuřovat mu, přičemž jsou ochotni zajít za všechny etické a morální hranice. Příkladem je ředitel Gun Owners of America Larry Pratt.

Když Cohen vtipkoval, že pokud s ním jeho manželka nechce mít pohlavní styk, ale on si ji přesto „vezme“, tak to není znásilnění, Larry se začal nahlas smát a neváhal nastavit ani „high five“. Who is America?

Kéž by nám Sacha nabídl více, pro vás však bude lepší, když vám konkrétní scénky neprozradím.

Ani jeho ostatní postavy však nezaostávají, i když až tak moc nepobaví. Mluvíme třeba o Billym Waynu Ruddickovi Jr. , aktivnímu konspirátorovi otevřenému všemu, co je minimálně na 97% ověřené. Zda se jeho stylu a interview budete smát, nebo ne, je subjektivní.

Kolega benne (Jakub H.) se bavil víc, protože politickou situaci a pofidérní americká média a tamní „experty“ sleduje více.

 

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: HBO

Párkrát se Billy prezentuje i všeobecně vtipnou situací (například HIV onemocnění), ale abyste plně pochopili Cohenův záměr při využití této postavy, musíte se orientovat v dění USA.

Mnohem jednodušší to budete mít s levičákem jménem Nira Cain-N'Degeocello, jehož cíle a metody budou domácím divákům asi mnohem bližší a srozumitelnější. Jeho poslední výstup ve snaze vžít se do utrápených těhotných žen vás dostane do kolen.

Zhnuseně se však budete dívat na menší městečko v USA, které v případě postavení mešity hrozí prolitou krví. Who is America?

Máme tu však i bývalého trestance Ricka Shermana, který vás se svými sny zaručeně pobaví.

Obzvláště, když „donutí“ profesionálního kritika jídel sníst lidské maso a vzkázat rodině uvařeného chlapce , že jejich syn chutnal skvěle. Who is America?

A i když jsme na to už odpověď dávno dostali, těch odpovědí přišlo víc. O jednu takovou se postaral OMGWhizzBoyOMG, finský youtuber, který během rozbalování nových hraček kecá s různými hosty. Samozřejmě, v našem seriálu si vybírá kontroverzní osoby.

Jednou takovou je nepochybně i bývalá guvernérka Arizony Jan Brewer. Ta si myslí, že pokud jste psychopat a máte chuť vraždit, i tak byste měli mít právo koupit si zbraň. Who is America?

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: CBS/Showtime

Na závěr tu máme Gia Monalda, italského miliardáře a fotografa, který má styky s Blízkým východem. V USA si pro jednoho takového kamaráda chce objednat moderní jachtu s plně vybaveným arzenálem zbraní na obranu proti uprchlíkům.

Namontovat na loď rotační kulomet, vypouštění jedu do vody v okolí nebo plamenomet není pro nejmenovanou firmu zabývající se designováním luxusních lodí žádný problém. Ta havěť i tak nikomu nebude chybět. Who is America?

Sacha Baron Cohen vytáhl v roce 2018 z rukávu něco většího než eso. I tuto kartu totiž můžete dnes člověku vzít z rukou a před očima mu ji roztrhat. Cohenova svědectví však nikdo nezničí a budou tu s námi už navěky.

Nejvíce by nás nyní potěšilo, kdyby toho materiálu bylo mnohem více a druhá série na nás bude číhat někde za rohem. Bohužel, zdá se, že tomu tak nebude.

Vám radíme, abyste se na tento skvělý projekt podívali co dříve. Je značně aktuální, mimořádně silný a bezpochyby pohne vašimi emocemi. Kromě toho se však královsky pobavíte a nasmějete. 9/10


PS: Neumíme si představit, co tento seriál způsobil v USA.

Sacha Baron Cohen dokázal, jak zkažená je Amerika. Organizoval kvůli tomu i zabití uprchlíků (Recenze)
Zdroj: CBS/Showtime

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse