Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2018 17:39
Čas čtení 0:00
Sona O.

V tomto městě bez operace bydlet nemůžeš. Jak vypadá život na Antarktidě?

ZAJÍMAVOSTI CHILE
Uložit Uložené

Život na mrazivé Antarktidě přináší bizarností.

Už jsi slyšel o městě, ve kterém nemůžeš zemřít? Tak si teď představ město, kde musíš absolvovat operaci, abys v něm mohl žít. Řeč je o malém městečku na chladné Antarktidě. Se slepým střevem tě sem nepustí.

Villu Las Estrellas obývá přes léto 150 lidí a přes zimu pouze 80. Je výzkumnou základnou Chile na Antarktidě, ale lidé tu normálně žijí i roky. Výzkumníci do městečka chodí se svými rodinami, přebývají v domcích s barevnými střechami, dokonce mají i poštu či školu.

V tomto městě bez operace bydlet nemůžeš. Jak vypadá život na Antarktidě?
Zdroj: Wikimedia (Chikomario)
V tomto městě bez operace bydlet nemůžeš. Jak vypadá život na Antarktidě?
Zdroj: Wikimedia (Jorge Benavente)

Zdravotní péče však ve městě není na velmi vysoké úrovni a jediné zdravotní středisko poskytuje pouze základní péči. Proto se může stát, že i na první pohled banální onemocnění, jako je zánět apendixu, se místním může stát osudným.

Výzkumníci se proto rozhodli před cestou pojistit. Každý, kdo chce v městečku žít, si musí nechat vyoperovat slepé střevo. Pokud dojde k nějakým vážnějším komplikacím, jedinou cestou z ostrova je vojenské letadlo Lockheed C-130 Hercules a let zpět do civilizace trvá více než dvě hodiny.

V tomto městě bez operace bydlet nemůžeš. Jak vypadá život na Antarktidě?
Zdroj: Wikimedia (SnowSwan)

Přestože je počasí v oblasti skutečně nehostinné a průměrná teplota je -2,3 °C, uvnitř je městečko útulné. Stěny zdobí pamětní tabule předchozích expedic a jedna dokonce zmiňuje i na návštěvu Stephena Hawkinga.

Zimy bývají těžké, loni se například výzkumníci nedostali ven ze svých domů celé týdny, protože vánice zuřila při teplotě -47 °C.

Podle portálu BBC je Villa Las Estrellas spíše místem připomínajícím život na jiné planetě než na Zemi.

Pokud tě tento článek oslovil a toužíš po netradiční dovolené, v městečku se nachází i malý hostel, který má kapacitu 20 hostů. Ženy ve městě dokonce provozují i obchůdek se suvenýry.

Domů
Sdílet
Diskuse