Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2018 1:13
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Kdy nejpravděpodobněji doma uvidíš pavouka?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Britská studie přináší pár zajímavých zjištění.

Vědci z University of Gloucestershire vypracovali bizarní studii o domácích pavoucích. Snažili se zjistit co nejvíce informací o pohybech obávaných živočichů po domech na území Velké Británie.

Proto ještě v roce 2013 vypracovali aplikaci pro veřejnost, kde lidé mohli zaznamenávat podrobnosti o pavoucích, na které náhodně narazili ve svých příbytcích.

Ať už „spolubydlící“ postřehli na záchodě, při práci v garáži nebo jen jak lezou po stěně, vždy se dobrovolníci na věc podívali blíže, aby vše zaznamenali. Vědci tak získali až 10 000 jednotlivých záznamů. Z nich vyhodnotili následující informace.

Kdy nejpravděpodobněji doma uvidíš pavouka?
Zdroj: www.pexels.com

82 procent pavouků pozorovaných v domácnostech byli samci. Průměrný čas, kdy byl nějaký pavouk zpozorován, se stanovil na 19:35. Z úkrytů vylézají nejčastěji v rozmezí 18:00 až 21:00.

Co se týče poloh, samičky se nejčastěji nacházely na dveřích a oknech, zatímco samci na stěnách. A právě oni si většinou hledali nějakou partnerku ke spáření. Z toho vyplývá, že pokud večer vidíte na stěně se pohybovat pavouka, pravděpodobně je nadržený. A možná hladový. 

Jde zároveň o studii, na níž pracovali nejen vědci, ale laická veřejnost. Uvidíme, co obdobné kooperace přinesou do budoucna.

Domů
Sdílet
Diskuse