Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2018 17:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Bezdomovci začali nabízet autentické prohlídky v Edinburghu. Turistům ukazují neobyčejná zákoutí města

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vybral by sis raději turistické či autentické prohlídky po městech?

Po příjezdu do nového města existuje řada způsobů, jak si člověk může prohlédnout nejznámější památky, schované uličky i tajemná zákoutí.

Pokud cestuješ s plnou peněženkou, můžeš si zaplatit prémiového průvodce na koňském kočáru, ale pokud máš peněz pomálu, existují bezplatné turistické prohlídky.

Ve skotském Edinburghu do této skupiny před dvěma lety přibyla i třetí možnost. S pomocí aktivních lidi tam začali turistické prohlídky poskytovat bezdomovci a bývalí bezdomovci, kteří ulice města znají nejlépe, protože na nich strávili dlouhá léta ve dne i v noci.

Bezdomovci začali nabízet autentické prohlídky v Edinburghu. Turistům ukazují neobyčejná zákoutí města
Zdroj: Pixabay

Jedním z nich je i Sonny Murray jako hlavní postava v krátkém dokumentu z Edinburghu od portálu UNILAD. Sonny byl kdysi závislý na heroinu a na ulici se dostal jako mladý chlapec, takže mu zločiny jako krádeže nejsou cizí.

Své zločiny však zanechal v minulosti a dnes se soustředí na pomoc lidem, kteří se nacházejí ve stejně zoufalé situaci jako on.

Turisty rád provede po ulicích Edinburghu prostřednictvím prohlídky na téma Zločin a trest, v níž vzpomíná na krvavou minulost města. Ať už vzdálenou nebo čerstvou.

Mluví během ní i o tom, jak dokázal otočit svůj život naruby a momentálně žije se svou přítelkyní Buffy a malou dcerou. Kdyby nebylo prohlídek, jen tak by se z ulice zřejmě nedostal.

Domů
Sdílet
Diskuse