Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2018 13:30
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Při atentátech na Pacha většinou umírali jen nevinní.

Nechvalně proslulého Pabla Escobara si asi nemusíme nijak blíže představovat. Drogový narkobaron svého času zaséval strach mezi vládní představitele Kolumbie a jistou dobu si na něj nemohl prakticky nikdo dovolit.

Milovaný i nenáviděný Escobar byl se svým Medelínským kartelem většinu času ve válce s konkurencí z Cali, jejíž název budou znát především fanoušci populárního seriálu Narcos.

Ukázalo nám Narcos jeho pravý osud?

Konkurenční kartel krátce po Escobarově pádu převzal pozici dominující jedničky. Mezi zločinci z Cali vynikal například Helmer „Pacho“ Herrera, jehož mírně upravený životní příběh možná znáte právě ze zmíněného seriálu.

Kým však byl Pacho Herrera v reálném životě?

Jedna z věcí, která by mohla seriálové nadšence zajímat, je Pachova skutečná sexuální orientace. V této otázce však do dnešního dne nemáme zcela jasno.

Podle novináře Williama Rempela, který o kartelu z Cali napsal knihu, byl Pacho skutečně homosexuál. Vzhledem k jeho tajnůstkářské povaze a úspěšné snaze o držení podobných choulostivostí v soukromí, je tato informace nepotvrzená.

Většina zdrojů se ale shoduje na tom, že Herrera otevřeně projevoval svou sexuální náklonnost ke stejnému pohlaví.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: AP Photo/Sakchai Lalit

Od klenotníka ke drogovému pohlavárovi

Herrera byl sice podobně jako většina členů kartelu z Cali rodákem z Kolumbie, ale určitou část života prožil ve Spojených státech amerických, kde studoval technika údržby. Chvíli nato se zaměstnal jako klenotník.

Už v mládí se ale rozhodl, že běžná práce pro něj není, a tak začal v New Yorku prodávat kokain, což ho samozřejmě přivedlo i k problémům se zákonem.

V roce 1975 byl policií zadržen za prodej menšího množství kokainu. O čtyři roky později se dostal do podobné situace, ale v obou případech byl nakonec propuštěn.

V roce 1983 navázal kontakt s kartelem z Cali, s nímž sjednal spolupráci v rámci New Yorku. V pozdějším období se mu díky nabytým kontaktům podařilo pašovat drogy přes Mexiko.

V pozdních 80. letech se v New Yorku odehrála přestřelka mezi dvěma nízce postavenými členy drogových gangů, která za sebou nechala několik mrtvol.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: AP Photo/Anjum Naveed

Válka s Pablem Escobarem a s ní spojené atentáty

Problém spočíval v tom, že zastřeleni muži patřili pod ochranná křídla Pabla Escobara. Přeživší střelec proto požádal Pacha Herreru o ochranu. Obávaný Escobar naopak žádal jeho vydání. Pacho ale odmítl.

Odpovědí Escobara byla válka.

Herrera se postupem času vypracoval na jednoho z vedoucích kartelu, ale přesto se držel při zemi. I díky podobnému přístupu o něm média delší dobu nic nevěděla.

Jeho jméno se do pozornosti dostalo až v září roku 1990, kdy došlo k teroristickému útoku na fotbalovém stadionu v Candelarii.

20 ozbrojených mužů v armádních a policejních uniformách začalo střílet do pódia, na kterém seděl i Pacho. Výsledkem bylo 18 obětí, ale Herrera vyvázl bez újmy.

Útok byl všeobecně připisován Pablu Escobarovi a jeho Medelínskému kartelu. Nešlo ale o poslední atentát.

V létě roku 1991 začali maskovaní ozbrojenci střílet do davu, kde se nacházel i Herrera. Výsledkem bylo 17 mrtvých a 13 zraněných. Pacho ale opět přežil.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: AP Photo/A. Federal Police

Dočasný mír

Jinak řečeno, kde se kácí les, tam létají třísky. A drogové kartely většinou vůbec nehleděly na to, zda při jejich vražedných akcích přijdou o život i nevinní lidé.

Pokusy Medelínského kartelu o zavraždění Herrery byly následkem exploze jedné z Escobarových nemovitostí v roce 1988. Z tohoto činu samozřejmě Pablo podezíral právě Herreru.

Válka mezi gangstery však musela na určité období skončit. Zabíjení oběma stranám škodilo v byznysu, no a v neposlední řadě se potřebovali spojit proti společnému nepříteli, kterého představovala vláda.

Fanoušci Narcos už zřejmě tuší, co chtěli tímto krokem kartely docílit. Narkobaroni se nejvíce ze všeho v dané době báli, že by je vláda za zločiny mohla vydat do Spojených států.

Společnými silami se tedy snažili představitele Kolumbie přinutit, aby změnili ústavu v jejich prospěch. A proto se v pozdějším období Escobar dostal do luxusního vězení, které sám vybudoval (na fotce níže).

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: wikimedia.org / LoPorto

Financoval Herrera Los Pepes?

Když se Medelín a Cali pustili do dalších bojů, na Escobarovy muže začala útočit ozbrojená skupina s názvem Los Pepes. Druhá část názvu vznikla ze španělského „Perseguidos por Pablo Escobar“, a tedy pronásledováni Pablem Escobarem.

Z financování tohoto vražedného komanda, které se postaralo o mnohé úspěšné akce vůči Escobarovi a jeho mužům, byl podezříván právě Herrera (i když mu to nebylo nikdy prokázáno).

Kolumbijská vláda, DEA (americký protidrogový úřad) a Los Pepes se v konečném důsledku zasloužili o to, že Escobar po dlouhých letech války koncem roku 1993 umírá.

Jak ukazuje 3. série Narcos, kartel z Cali mohl konečně slavit. Odstraněním Escobara se stal  dominujícím hráčem, který jistou dobu dodával 80 % celosvětového množství kokainu.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: A. Federal Police / AP

Pád z vrcholu na dno

Herrera si začal užívat života naplno. Část peněz například investoval do přepychové a stylové vily s bílou mramorovou podlahou a nábytkem z bílé kůže.

Žádné zlaté časy však netrvají navěky, což u zločinců platí dvakrát.

Zanedlouho si ruka zákona posvítila i na gangstery z Cali a 1. září 1996 se Pacho (na fotce vlevo nahoře) stává posledním uvězněným z kartelu.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Dr_Brains a Netflix

Chytit ho ale nebylo vůbec snadné. Podle kolumbijského časopisu El Tiempo se Pachovi 41krát podařilo vyhnout zatčení.

Určité myšlenkové pochody ho ale počátkem září roku 1996 přiměly, aby se policii vydal dobrovolně, přičemž s ní hned začal spolupracovat.

Kromě informací na více jeho spolupracovníků donášel i na svého nevlastního bratra Joseho Manuela Herreru, čímž se zasloužil o snížení trestu.

I díky tomu ho čekal velmi shovívavý rozsudek – 6 let a 8 měsíců nepodmíněně, plus pokuta 1 milion dolarů (což byla pro Herreru směšná částka).

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: pixabay.com

Pacho umírá rukou blízké osoby

Herrera se ve vězení ve velkém začal věnovat fotbalu. Pokud máte za sebou 3. sérii Narcos, určitě víte, že právě při této hře byl na Herreru spáchán atentát, který už nepřežil.

V seriálu byl vychytralý Pacho zastřelen několika ranami od zad, ale v reálném životě se se svým vrahem setkal tváří v tvář. 

Ten se vydával za jeho advokáta a během přestávky své oběti zasadil šest smrtelných střel (do hlavy a do břicha). 6. listopadu 1998 Pacho Herrera umírá.

Šlo o muže jménem Rafael Angel Uribe Serna. Podle svědků se vrah a oběť stihli ještě před samotným aktem vraždy obejmout. Vyšetřovatelé případu proto od začátku věděli, že se osobně znali.

Po krku mu šel i Pablo Escobar. Drogový magnát Pacho Herrera začínal jako klenotník
Zdroj: www.maxpixel.net

I z toho důvodu se určení motivu vraždy neslo ve velmi komplikovaném duchu. Uribe byl dlouhých 10 let Pachovým osobním poradcem a vězně pravidelně navštěvoval. Z místa činu si můžeme vyvodit, že Pacho nečekal zradu z kruhů jeho blízkých.

Uribe ve svém prohlášení uvedl, že se Herreru rozhodl zabít, protože údajně vyhrožoval jeho rodině. Jeho tvrzení však nebyla nikdy potvrzena a měla jen odvést pozornost od osoby, která v této vraždě tahala za nitky.

Nejpravděpodobnější teorie směřuje ke kartelu Norte del Valle, pod jehož rozkazy mohl Uribe jednat. Po úpadku vůdců Cali chtěl právě zmíněný kartel převzít nad jejich obchody kontrolu.

Po smrti za sebou Pacho podle amerického The New York Times zanechal 12 farem a 32 společností. Nikdo přesně neví, jakou měl majetek tohoto drogového narkobarona hodnotu, ale odhaduje se, že šlo o několik miliard.

Domů
Sdílet
Diskuse