Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2018 19:17
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Novozélandská firma zavedla čtyřdenní pracovní týden. Její zaměstnanci jsou šťastnější

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Lidé v roce 2018 nemusí pracovat pět dní v týdnu.

Společnost se neustále vyvíjí a v rámci ní i pracovní podmínky a regulace. Kdysi mohli naši předkové jen snít o pravidlech a zákonech na pracovištích, avšak dnes jsme se již vyvinuli natolik, že firmy experimentují s počtem odpracovaných hodin.

Novozélandská společnost Perpetual Guardian se v březnu a dubnu tohoto roku nechala přemluvit k zajímavému experimentu. Svým zaměstnancům nabídla účast ve studii, v rámci níž zredukovala počet pracovních dní z pěti na čtyři.

Pokud jsi účast přijal, jednoduše jsi měl tři dny v týdnu volno, a pokud ses účastnit nechtěl, firma ti vyšla vstříc se začátkem a koncem pracovní doby, abys nemusel stát v zácpách.

Perpetual Guardian zaměstnává přes 250 lidí a věnuje se správě majetku, nemovitostí či závětí, a tak zaměstnanci pracují v prostředí plném stresu a shonu.

Novozélandská firma zavedla čtyřdenní pracovní týden. Její zaměstnanci jsou šťastnější
Zdroj: weheartit

Za čtyři pracovní dny přitom dostávali zaplaceno, jako by pracovali standardní pracovní týden, a tak měli vědci šanci porovnat psychologické i pracovní reakce na nový režim.

První kroky experimentu začaly už loni v listopadu. Jen 54 procent zaměstnanců tehdy v dotazníku prohlásilo, že dokáží skloubit svůj pracovní a soukromý život, což se po skončení experimentu změnilo.

Momentálně se číslo zvedlo na slušných 78 procent. Vědci navíc zaznamenali pokles pocitů stresu o 7 procent, zatímco narostla efektivita stimulace, závazku či sebedůvěry a rozhodnosti. Celková spokojenost se životem narostla o 5 procent.

Firma proto rozhodla, že si čtyřdenní pracovní týden ponechá natrvalo. Novozélandský ministr pracovních vztahů Iain Lees-Galloway by rád spolupracoval na modernizaci pracovního týdne s novými firmami v zemi, a tak se možná tento fenomén za pár let rozšíří i k nám.

Domů
Sdílet
Diskuse