Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2018 11:21
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Facebook vstupuje na trh domácích asistentů. Představil komunikátor a asistenta s názvem Portal

TECH
Uložit Uložené

Facebooku se zatím moc na poli hardware nedařilo, uvidíme, jak se mu povede tentokrát.

Kolem Facebooku se toho poslední dobou točí poměrně hodně, bohužel většinou v negativním světle. Nicméně tentokrát si snaží trošku vylepšit reputaci a představil slibovaný komunikátor pro videohovory.

Dostal jméno Portal a bude dostupný hned ve dvou velikostech. Verze pro méně náročné uživatele nese jméno Portal a disponuje 10" horizontálně orientovaným displejem s rozlišením 1280 × 800 pixelů a 10W duálními reproduktory. 

Znatelně lepší verze se jmenuje Portal+ a u té najdeme 15" displej s rozlišením 1920 × 1080 pixelů, který lze libovolně polohovat – vertikálně či horizontálně. Také dostane dvojnásobně výkonnější zvuk než levnější varianta.

Facebook vstupuje na trh domácích asistentů. Představil komunikátor a asistenta s názvem Portal
Zdroj: Fb.com

Kvalitní videohovory

Co však stojí za pozornost, je určitě 12MPx kamera a její funkce. Ty jsou totiž primárním klíčem, který by měl stát za úspěchem tohoto zařízení.

Do funkcí kamery byla poměrně výrazně implementovaná umělá inteligence, která znatelně převyšuje všechny ostatní video funkce v aktuálních smartphonech a zařízeních. Kamera se primárně zaměřuje na vás, hovořícího. V případě, že se však před čočkou kamery objeví další osoba, ihned se obraz změní na širokoúhlý a začne zabírat ostatní osoby.

Stejně tak, pokud se budete procházet po místnosti. I zde bude kamera snímat primárně váš pohyb a nebude pouze nehnutě směřovat před sebe.

Portal disponuje hned čtyřmi mikrofony, které slibují kvalitní redukci okolních zvuků pro čistý zvuk.

Domácí asistent

Facebook se tímto zařízením snaží prorazit na poli domácích asistentů. V Portalu najdete i další skvělé vymoženosti. Uvnitř je chytrá asistentka Alexa od Amazonu. Tu můžete znát z reproduktorů Amazon Echo. Díky ní dostává Portal poměrně hodně dalších hlasových funkcí.

Dále disponuje Facebook Watch, Spotify a postupně se můžete těšit na další rozšíření nabídky.

Facebook na tom byl poslední dobou také poměrně hodně špatně v oblasti bezpečnosti. I na to bylo myšleno u tohoto zařízení. Dle slov Facebooku nejsou hovory ukládány ani není nahlédnuto do jejich obsahu a jsou kompletně šifrované. Dokonce bude zařízení dodáváno s klapkou na videokameru.

Aktuálně stanovená cena pro Portal je 199 dolarů a pro Portal+ je to pak 349 dolarů. Dostupný bude zatím jenom na americkém trhu.

Domů
Sdílet
Diskuse