Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2018 11:52
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Profesionální hráč Overwatch se rozmluvil o užívání adderallu v lize. Jedná se o doping?

TECH
Uložit Uložené

Jedná se o doping a mělo by se k němu tak přistupovat jako u normálního sportu?

Profesionální hraní počítačových her, neboli esports, je dnes považováno za normální sportovní disciplínu. Hráči na této úrovni věnují svému tréninku stejný čas a nasazení jako například při atletice nebo jiném sportovním klání.

Je tu však stále jedna věc, nad kterou visí otazník, a doposud se neobjevilo tolik případů, aby se jednalo o téma číslo jedna. Řeč je tu o dopingu mezi hráči počítačových her. A rozhodně se tu nebavíme o litrech energetických drinků, jak to znáte se svých pokojíčků.

Včera se na streamovací službě Twitch trochu rozmluvil finský hráč Timo „Taimou“ Kettunen, který je profesionálním hráčem týmu Dallas Fuel v Overwatch lize.

Na toto téma pronesl poměrně zajímavou větu: „Teď je tu zhruba 20 hráčů, kteří v Overwatch lize berou adderall, teď si představ, že by ho zakázali. Oni by byli úplně v prdeli.“

Adderall je druh amfetaminu a psychostimulantu, používaný ke zvýšení bdělosti a soustředění. Například při léčbě ADHD nebo narkolepsie. Poměrně známý je například i mezi studenty, kterým pomáhá při zkouškovém období.

A rozhodně se nejedná o fámu, kterou by jen tak Taimou pronesl. Příkladem je i další případ, kdy se profesionální hráč SEMPHIS ve hře Counter-Strike: Global Offensive přiznal, že on i jeho celý tým brali adderall. Pomáhal jim při soustředění během několikahodinových turnajích i tréninku, který často trval ještě déle.

Všichni ostatní pořadatelé by si proto měli vzít příklad z nejznámější ESL neboli Electronic Sports League. Ta během svých turnajů namátkově provádí drogové testy hráčům.

Samotná Overwatch liga pořádaná přímo Blizzardem má ve svých podmínkách pouze zákaz jakýchkoliv látek, bohužel ale neprovádí testy a je to tak pouze pro výstrahu. Té se v dnešní době ale jen tak někdo nezalekne.

Jedním z důvodů je hlavně ten, že doposud nevznikla žádná odborná studie, která by potvrzovala, že adderall a jiné látky pomáhají k lepším herním výkonům.

Domů
Sdílet
Diskuse