Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2018 11:48
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Šestiletou dceru ze zoufalství prodala za 68 tisíc korun. Jen tak mohla uživit zbytek rodiny

ZAJÍMAVOSTI AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Neměla na výběr.

OSN ještě před nedávnem informovalo, že hrozivé sucho postihlo 20 až 34 % provincií Afghánistánu, z čehož až 3,5 milionu obyvatel potřebuje humanitární pomoc. Čím dál více lidí bylo nuceno opustit své domovy a vzít s sebou jen to nejpotřebnější. Ve většině případů šlo o základní šatstvo, malé množství stravy a své děti.

CNN informovala o jednom mimořádně nešťastném případu, kdy matka prodala svou dceru, aby za finanční obnos nakoupila jídlo pro své další děti. Žena jménem Mamareen přišla o svého muže ještě během války, a tak se o celou rodinu musela následně postarat sama.

Štábu CNN se slzami v očích prozradila, že byla nucena prodat svou 6letou dceru Akil za 3 000 dolarů (některé zdroje uvádějí odlišnou částku) muži jménem Najmuddin. Ten slíbil, že se o ni dobře postará a s matkou dcery se dohodl, že když malá Akila vyroste, provdá se za jeho syna, 10letého Sher Aghu.

Ilustrační foto

Šestiletou dceru ze zoufalství prodala za 68 tisíc korun. Jen tak mohla uživit zbytek rodiny
Zdroj: AP Photo/Muhammad Sajjad

„Kvůli nemilosrdnému suchu jsem se svými třemi dětmi opustila vesnici. Přišla jsem až sem (do tábora), doufajíc v pomoc, ale nedostalo se mi ničeho. Abych zabránila hladovění mých dětí, musela jsem svou dceru prodat za 3 000 dolarů, ale zatím jsem z nich dostala pouze 70. Nemám peníze, jídlo a žádného živitele – můj manžel byl zabit,“ vyjádřila se pro CNN Mamareen.

Doporučeno
Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? Vysvětlujeme za minutu: Připomínali jsme si Světový den uprchlíků. Co to znamená? 3. července 2023 15:00

Se smutkem dodala, že dcera vůbec nevěděla o tom, že byla prodána. Muž, kterému své dítě předala, není o moc bohatší, ale Akile dokáže zajistit alespoň základní potřeby. Matce slíbil, že jí celou částku vyplatí zhruba do dvou až tří let.

Sucha v Afghánistánu mnohým lidem vzala zdroj obživy. Zpočátku jim vymře dobytek a pěstování jakýchkoli plodin se stane nemožným. Případ Mamareen a její dcery Akily je však jen kapkou v moři a podobných příběhů bychom bohužel našli opravdu hodně.

Domů
Sdílet
Diskuse