Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2019 12:09
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Průměrný Evropan utratí ročně za alkohol 7 705 korun. Ve které zemi se pije nejvíc?

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Česko se nachází na pátém místě.

Eurostat publikoval zprávu, podle níž evropské domácnosti v roce 2017 utratily za alkoholické nápoje více než 3,34 bilionu korun, což značí přibližně 7 705 korun na obyvatele.

Češi se umístili na pátém místě. Za alkohol utratili přibližně 3,3 % svých příjmů. Žebříčku kralují pobaltské země jako Estonsko (5,2 %), Lotyšsko (4,9 %) a Litva (4 %). Čtvrté místo s 3,5 % obsadilo Polsko.

Slováci do alkoholu investovali 2,5 % ze svých příjmů a dostali se na 10. příčku. Průměr Evropské unie je 1,6 %.

Nejméně výdajů za alkohol Eurostat zaznamenal ve Španělsku, jehož obyvatelé za alkoholické nápoje utratili pouze 0,8 % příjmů. Podobně nízké náklady se týkaly Itálie (0,9 %), Řecka (0,9 %), Nizozemska (1,2 %) či Portugalska (1,4 %). Zbytek žebříčku najdeš zde.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Do výsledné sumy Eurostat nezapočítával výdaje za alkohol zkonzumovaný v restauracích a hotelech. Podle Eurostatu se procenta v rámci evropských zemí za posledních 10 let moc neměnila, takže lze předpokládat, že po spočítání dat z roku 2018 se dočkáme podobných výsledků.

Domů
Sdílet
Diskuse