Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2019 8:18
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Mají homosexuální páry dopad na psychické zdraví dítěte? Podívali jsme se na faktory ovlivňující náš vývin

Mají homosexuální páry dopad na psychické zdraví dítěte? Podívali jsme se na faktory ovlivňující náš vývin
Zdroj: unsplash.com / Priscilla Du Preez
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vlivy, které nás formují.

Náš vývin ovlivňuje množství externích faktorů, které mají hluboký dopad na psychiku a sociální život člověka. Vliv na každého z nás je odlišný, protože jsme všichni jedineční a vnější podněty vnímáme svou přirozenou intenzitou. Pojďme se společně podívat na 4 základní faktory, které nás od narození ovlivňují v největší míře.

Neúplná rodina versus homosexuální rodiče

Významnou roli během našeho vývinu hraje bezpochyby i sexuální orientace rodičů. Téma, které u nás vyvolává bouřlivé diskuse a většina, zejména starších lidí, o tom nechce ani slyšet. Výzkumy potvrdily, že rodiče, kteří jsou rozvedení a žijí bez partnera, častěji podléhají stresu a požitek ze samotného rodičovství bývá menší.

Děti z neúplných rodin se často chovají nevhodněji a hůře než děti, které byly vychovávány homosexuálním párem. Dětem, které vyrůstají a jsou vychovávány homosexuálním párem, nebyly zjištěny žádné sociální a emoční dysfunkce.

Rodiče neovlivnili ani výběr sexuálního partnera, děti homosexuálů si tedy nemusí v budoucnu vybírat partnery stejného pohlaví. „Děti homosexuálně orientovaných rodičů mají normální vztahy s vrstevníky, jsou stejně dobře sociálně začleněny a kompetentní jako děti z heterosexuálních rodin,“ říká psycholožka Kateřina Thorová.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Nick Karvounis

Ohledně této tématiky byl dělán i výzkum na 17letých dívkách a chlapcích, kteří od narození vyrůstali s párem lesbických matek. Tyto děti se narodily z umělého oplodnění. Jedinci prokázali stabilní sociální adaptaci a vyrovnanost.

Pro děti není snadné přijmout jinou sexuální orientaci, než jaká je obvyklá. Odmalička se učí, že rodinu tvoří matka a otec, tedy žena a muž. Je však prokázáno, že zjištění homosexuální orientace rodičů v raném věku je jednodušší a lépe přijatelné než ve věku starším.

Výsledky výzkumu ukázaly, že děti vyrůstající s homosexuálním párem nejsou tak odmítavé vůči jiným, netradičním formám a projevům sexuálního chování. Dalo by se předpokládat, že u takto vychovaných dětí dojde k poruchám pohlavní identity, avšak výzkum tyto domněnky vyvrátil. Faktor sexuální orientace nemá pro dítě tak velký význam, jako je kvalita vztahů mezi rodiči a dítětem, případně ekonomické faktory rodiny.

Sourozenci nadevše

Dalším důležitým faktorem jsou sourozenci a sourozenecké vztahy. Mezi sourozenci existují silné emoční interakce, ať už pozitivní nebo negativní. Většina sourozenců má kvalitní, pozitivní vztah, ale i přesto existují momenty, při kterých spolu sourozenci soupeří o přízeň rodičů a zbytku rodiny. Právě kvůli soupeření vzniká mezi sourozenci sourozenecká rivalita.

V určitých životních obdobích je tato rivalita normální, dokonce vhodná. Nejsilnější a nejpatrnější je u sourozenců stejného pohlaví a u sourozenců s malým věkovým rozdílem. Sourozenecké vztahy bývají většinou symetrické. Když má rád jeden druhého, je to vzájemné.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Annie Spratt

Sourozenecké vztahy jsou také ovlivňovány chováním a postoji rodičů a samozřejmě i věkovým rozdílem. Jelikož jsou v některých vývojových fázích konflikty a rivalita normálním jevem, dlouhodobý negativní stav a vztah může vést k úzkostným stavům, případně až depresím. Dlouhodobé nepřátelství a agrese nemají pozitivní dopad na vývin nikoho z nás.

„Špatné vztahy se sourozenci před 20. rokem jsou silným prediktorem rozvoje deprese v dospělosti,“ říká Thorová. Podle rakouského psychoanalytika Alfreda Adlera mívají prvorození potomci v dospělosti nejvíce problémů. Musí se po narození mladšího sourozence vyrovnat se ztrátou výsadního postavení v rodině v očích rodičů. Nejmladší děti bývají zase méně empatické a rozmazlené.

Mnohé studie ukázaly, že u jedináčka se projevují vůdčí schopnosti, nezávislost a samozřejmě okamžitá a rychlá adaptabilita. Vztahy mezi sourozenci, jakož i rodičovské vztahy výrazně ovlivňují náš vývin a přispívají k rodinné harmonii. Množství sourozenců zůstává v kontaktu i v dospělosti a své vztahy udržují.

Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci
Faktory ovlpyvnujjuce vývin človeka / homosexuálni rodičia/neuplná rodina/súrodenci Zdroj: unsplash.com / Robert Collins

Proč je důležité mít přátele

Důležitou součástí osobnostního a sociálního rozvoje jsou samozřejmě i vztahy s vrstevníky. Interakční teorie tvrdí, že ačkoli člověk přijímá základní hodnoty z rodiny, vrstevníci mají neodmyslitelný vliv na vývin člověka. Přátelé jsou většinou naši vrstevníci, a tudíž mají schopnost nahlížet na problémy a těžké situace jinak než rodiče.

Pomáhají nám z vrstevnického pohledu a tak, jak člověk v mladším věku vnímá daný problém. Situace, která je pro mladšího jedince složitá, může být pro dospělého běžnou záležitostí. Vrstevníci mají jiné priority než rodiče. „Přátelství navíc dokáže kompenzovat i vlivy nepříznivých rodinných vztahů,“ tvrdí Thorová.

Děti se v kolektivu vrstevníků učí kompromisům, přemlouvání, učí se, jak spolupracovat ve skupině a jak řešit pozitivní a negativní situace života. Kolektiv vrstevníků slouží jako podpůrný činitel při těžkých rozhodováních a problémech.

Výzkumy ukázaly, že přítomnost vrstevníka, i cizího, v neznámé situací slouží i jako emoční podpora. Nicméně, interakce mezi vrstevníky a kamarády slouží hlavně k zábavě a společnému trávení času. S přibývajícím věkem se zvyšuje počet kontaktů a známých, ale i celková doba strávená s vrstevníky.

Domů
Sdílet
Diskuse