Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2019 16:14
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Proč je Most! nejlepším českým seriálem posledních let?

Proč je Most! nejlepším českým seriálem posledních let?
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Dycky Most!

Seriál Most! z produkce České televize se hned po úvodní epizodě stal společenským fenoménem. První díl v televizi sledovalo více než 1,2 milionu diváků a sledovanost od té doby roste. Poslední odvysílaný díl sledovalo už 1,4 milionu Čechů. A ačkoli jde o seriál vulgárního rázu, nejraději ho mají vysokoškoláci, kteří tvoří až 47 % diváků u televizních obrazovek.

Nejde totiž o žádnou buranskou zábavu a primitivní humor, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale o promyšlenou satiru, které vévodí karikaturní postavy, v nichž diváci poznávají sami sebe nebo své přátele. A právě politická nekorektnost, drsný humor a záměrně eskalovaná stereotypizace dělají ze seriálu Most! dosud nevídané unikum. 

Děj se odehrává v Mostě, který je pro Čechy synonymem ekonomické krize a nezaměstnanosti. Částečně nahlédneme i do místního romského sídliště Chanov, které je po léta problematickým územím, jehož potíže nikdo nechce řešit. Most poznáváme optikou místních občanů, kteří sdílejí své předsudky, strachy a těžké životní úděly. Jsou nadsazeným obrazem mostecké společnosti, jejíž prvky se prolínají celou Českou republikou.

Jak seriál Most! bojuje s předsudky
Jak seriál Most! bojuje s předsudky Zdroj: Česká Televize

Hlavním hrdinou je nezaměstnaný Luděk, který bydlí v nedůstojných podmínkách, kvůli rozbitému záchodu močí do umyvadla, dluží snad všem svým známým a neplatí alimenty. Ze zvyku stejně jako jeho okolí nenávidí Romy, což jen podtrhuje fakt, že jej z práce vyhodili kvůli poznámce, že „cikáni nikdy nechodí do práce dřív, než musí“.

Ústředním dějištěm příběhu je hospůdka Severka, která se může pyšnit levným pivem a štamgasty, kteří jsou stejně omšelí jako fasády hospody. V jejich čele stojí rasistický výčepní Eda, který do své hospody nepouští žádné Romy a další lidi, kteří jej naštvali, a tak si je zaznamenal do svého pověstného seznamu. Jednoho dne tam zapíše i Luďka, protože přivede svého bratra Pavla, z nějž se po operaci stala sestra Dáša. A s něčím takovým nechce mít nic společného.

Jediným Romem, který má do Severky přístup, je Franta. Musí ale sedět tak, aby jej zvenčí nebylo vidět. Paradoxně jde o jedinou postavu, která je v seriálu vykreslená jako docela normální. Franta nežije v Chanově, má práci a přátelí se s bílými. A právě proto je trnem v oku Romům žijícím v Chanově, kteří jeho kamarádíčkování s gádži neradi vidí.

Jak seriál Most! bojuje s předsudky
Jak seriál Most! bojuje s předsudky Zdroj: Česká televize

Hloupou nenávistí a předsudky zde trpí všichni. Luďkova bývalá manželka Ilona se bojí, že homosexualita je nakažlivá a v místním kostele úřaduje falešný farář, který holduje alkoholu. A seriál těchto slabostí umně využívá. Postavy s jejich největší nočními můrami a předsudky konfrontuje. Kromě vtipných situací tím vznikají momenty, kdy hrdinové seriálu začnou mít o svých dogmatických názorech pochyby.

Tvůrčí duo Jan Prušinovský a Petr Kolečko, pro něž jde o šestý společný projekt, ale své postavy netlačí k žádnému moralizování. Tím, kdo si má udělat obrázek, je sám divák. Seriál Most! totiž není ani tak lokálním příběhem jako společenskou sondou, která se týká celého Česka a jen je umocněna mosteckou lokalitou a karikaturním vyobrazením jednotlivých postav. Každý z nás zná někoho, kdo by se dal k některým z postav na obrazovce přirovnat.

Jak seriál Most! bojuje s předsudky
Jak seriál Most! bojuje s předsudky Zdroj: Česká televize

Seriálu Most! se podařilo uchytit citlivé téma správným způsobem a vnímají to i diváci, kteří se častují hláškami jednotlivých postav a horlivě diskutují na internetu. Jako jeden z mála televizních projektů totiž soužití Romů a bílých Čechů nezesměšňuje, namísto toho servíruje dobrou zábavu, která člověka donutí na chvíli se zamyslet.

A při vší té zábavě občas nějaká postava utrousí věty jako: „Takovej tísnivej pocit jsem měl, když v devadesátých letech hořela bytovka s Horvátovcema. Všichni bílí se schovali a dělali, jako že nic nevědí.“ To už člověku zamrzá úsměv na tváři.

Domů
Sdílet
Diskuse