Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2019 17:23
Čas čtení 0:00
Valéria Frázová

Byla jsem měsíc bez Instagramu: Nemohla jsem v noci spát, chyběly mi lajky

Byla jsem měsíc bez Instagramu: Nemohla jsem v noci spát, chyběly mi lajky
Zdroj: @fralaa
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jak jsem zvládla měsíční pauzu od Instagramu?

Řekl bys, že jsi závislý na Instagramu? Ani já ne, a to i přesto, že můj screen time, tedy čas strávený na telefonu, ukazoval něco jiného. Přes 7 hodin denně a z toho přibližně 5 hodin scrollování právě na této sociální síti. I to bylo jedním z podnětů, proč si dočasně zrušit profil a věnovat se lepším aktivitám.

V tomto článku se dozvíš:

  • Zda život bez Instagramu přináší strach z vynechání z party;
  • jak se můj život změnil po vymazání Instagramu;
  • proč se mi napoprvé s Instagramem nepodařilo skoncovat;
  • o kolil byl můj život po smazání Instagramu nudnější;
  • jak mi lidé psali, když jsem je na Instagramu ignorovala;
  • proč byl návrat na Instagram velkým zklamáním.

Vydržala som mesiac bez Instagramu: Celý čas som sa bála, že ma kamaráti vynechajú
Vydržala som mesiac bez Instagramu: Celý čas som sa bála, že ma kamaráti vynechajú Zdroj: @fralaa

Instagram dnes nestojí za nic

Profil jsem si založila už v roce 2012, kdy neexistovali influenceři s detoxikačními čaji a nedělal se feed, který k sobě barevně ladil. Postovali jsme bez filtrů, bez dokonalého načasování a fotky jsme nevymazávali jen proto, že měly 11 lajků.

Doporučeno
Na 1 měsíc jsem se stala vegankou. Co taková radikální změna udělala s mým tělem? Na 1 měsíc jsem se stala vegankou. Co taková radikální změna udělala s mým tělem? 4. dubna 2019 14:29

Za uplynulých 7 let se však profily na Instagramu změnily na jakési „virtuální vizitky“ a každý chce mít tu svou co nejstylovější. Firmy, značky a jednotlivci si prostřednictvím nich budují svoji image a ovlivňují tak náš výběr. A s přibývajícím marketingem a kvanty reklamy v postech či v příbězích se začala vytrácet autenticita a tato rovnice se tak trochu otočila.

Zrušit či nezrušit? To je otázka

Instagram začal ovlivňovat naše každodenní myšlení a jednání. Při cestování do zahraničí si podle průzkumu vybíráme země na základě instagramového potenciálu.

Zajímavá místa vyhledáváme tak, abychom si udělali fotku do feedu a při výběru restaurace jsou rozhodujícím faktorem pěkné fotky foodblogerů. Stejně je to s oblečením či lidmi. Postujeme tak, abychom o sobě vytvořili co nejdokonalejší obraz. A já jsem nebyla výjimkou ani v jednom z předešlých případů. 

Nahromadil se ve mně pocit, že lidé na Instagramu žijí falešné životy. Vadil mi tlak ze strany „influencerů“, kteří nám ukazují, co všechno nemáme a potřebujeme mít. Obtěžovali mi život nekonečné stories typu Zeptejte se mě na něco od lidí, kterých se opravdu nikdo na nic ptát nechce.

Stejně mě nebavily dokola se opakující fotky jednoho člověka z jedné dovolené, na které se díváme měsíce. A co mi vadí úplně nejvíc je fakt, že jsme dovolili, aby se hodnota lidí posuzovala na základě vymyšleného čísla, které nereflektuje téměř žádné kvality, schopnosti či talent člověka. Virtuální prostor plný tupoty.

Aké benefity môže mať deaktivovanie Instagramu? Skúsili sme mesačný detox
Aké benefity môže mať deaktivovanie Instagramu? Skúsili sme mesačný detox Zdroj: @fralaa
 

Instagram nás totálně ovládl

Tento moment uvědomění u mě nastal, když jsem se během psaní e-mailu v práci přistihla, jak zcela automaticky proklikávám příběhy. Dívala jsem se na „běžné“ denní situace a zážitky lidí, které mě vlastně ani nezajímaly. Dokonce mi vadily.

Vždyť to znáš: Byla jsem cvičit, nové štěňátko, #foodporn, nové dítě, #isaidyes a pořiďte si tyto legíny s promokódem #zuzka10.

Doporučeno
Zkusil jsem žít na minimální mzdě v Praze. Zadlužil jsem se a přežíval na instantních polévkách Zkusil jsem žít na minimální mzdě v Praze. Zadlužil jsem se a přežíval na instantních polévkách 11. března 2019 17:53

Ale mnohem horším „políčkem“, než je scrollování o samotě, je to, které zažiješ v partě. Všichni jsme se již ocitli v situaci, kdy jsme si s někým povídali a dotyčný během rozhovoru automaticky sáhl po mobilu, otevřel aplikaci a proklikával stories. Ne záměrně, prostě ze zvyku.

Aké benefity môže mať deaktivovanie Instagramu? Skúsili sme mesačný detox
Aké benefity môže mať deaktivovanie Instagramu? Skúsili sme mesačný detox Zdroj: unsplash.com

První pokus totálně selhal

Proto jsem se tento „problém“ snažila řešit nejdříve méně drasticky a dala jsem si challenge. Každý den, během celého měsíce, jsem měla za úkol provádět po práci libovolnou aktivitu, při které nebudu alespoň 2-3 hodiny používat mobil.

Zkoušela jsem všechny možné typy aktivit od jógy, přes alternativní kulturní představení, motokáry až po taneční hodiny Vogue. Avšak neustálým postovaním o tom, co budu dělat a co jsem dělala, se čas na telefonu snížil jen částečně.

Podruhé to šlo o něco lépe

Přistoupila jsem k důslednému kroku a 31. prosince 2018 jsem se o půlnoci rozloučila nejen se starým rokem, ale i se svým profilem. Žádná story ohňostroje, půlnočního přípitku, ani žádný příspěvek o novoročním předsevzetí. Deaktivaci účtu jsem si pojistila ještě vymazáním aplikace, abych ji ze zvyku neotevírala.

Tady jsem narazila na menší problém, protože součástí mé práce je i správa byznys profilů, ke kterým jsem potřebovala přístup. Nosila jsem proto druhý mobil, který jsem využívala jen na publikování předem připravených příspěvků, abych omezila čas na Instagramu na úplné minimum.

A dost překvapivě, i pro mě samotnou, jsem během celého měsíce neměla zájem tyto profily zneužít na „stalkování“.

Život bez Instagramu je plný strachu

Mou největší obavou bylo v první řadě to, abych se nenudila a abych nic nezmeškala, tedy typické příznaky FOMO (fear of missing out). Zadruhé jsem byla zvědavá, jak zjistím, kde se něco zajímavého děje a jak se budu kontaktovat s lidmi, se kterými komunikuji pouze na Instagramu. 

Hned v první týden jsem se náhodně dozvěděla od kolegů v práci, že má ve Vídni výstavu známý holandský malíř Pieter Bruegel, takže program byl na světě. A v tomto duchu pokračoval v podstatě i zbytek měsíce, kdy se mi spontánně vytvářel program z hodiny na hodinu. Jen málokdy jsem o něčem věděla předem.

Navštívila jsem několik výstav v Bratislavě a byla jsem na 3 divadelních představeních, na jednom dokonce až v Nitře. Přihlásila jsem se na workshop, během kterého jsme zkoušeli netradiční malířské techniky.

Vytřídila jsem šatník a také jsem se bez Instagramu ocitla na rande. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63425 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda život bez Instagramu přináší strach z vynechání z party;
  • jak se můj život změnil po vymazání Instagramu;
  • proč se mi poprvé s Instagramem nepodařilo skoncovat;
  • jak moc byl můj život po smazání Instagramu nudnější;
  • jak mi lidé psali, když jsem je na Instagramu ignorovala;
  • proč byl návrat na Instagram velkým zklamáním.
Domů
Sdílet
Diskuse