Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2019 12:43
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Brňané sesbírali na Antarktidě šest tun odpadu

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Vědci z Brna odlehčili ledové pustině.

Odborníci z brněnské Masarykovy univerzity se během letošní zimy vypravili na základnu J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse na Antarktidě.

Další výprava zamířila na Nelsonův ostrov. Ta měla za úkol především uklidit okolí stanice, kterou si  pronajala na 99 let od Českého antarktického nadačního fondu. Brňané na místě sesbírali zhruba šest tun odpadu, které na místo vyplavilo moře.

„Sesbírali jsme velké množství odpadu, který tam byl za léta provozu stanice nashromážděný. A také odpad na pobřeží, který každým dnem naplavuje moře,“ popsal České televizi vedoucí výpravy Pavel Kapler.

Šlo o více než 11 metrů krychlových odpadu, téměř šest tun. Z toho dvě a půl tuny tvořil spalitelný odpad,  tři a půl tuny šroty a zhruba 250 kilogramů nebezpečného odpadu. 

Brňané sesbírali na Antarktidě šest tun odpadu
Zdroj: Masarykova univerzita

„Moře naplavilo velké množství dalšího nejrůznějšího odpadu, například polystyren, který do Antarktidy vůbec nesmí, plasty, mnoho bójí z lodí, rybářské sítě, ale také dřevo z lodí. V Antarktidě žádné dřeviny nerostou, dřevo je tak nepůvodní materiál, a tedy odpad,“ vysvětlil Pavel Kapler.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

Hromada odpadu, která na českou expedici čekala, je důkazem, že se znečištění planety týká i nejméně obydlených koutů Země. Jižní ledový oceán je považován za vůbec nejčistší na světě, přesto je zanesen odpadem. Brňané mu ale trochu odlehčili, posbírané odpadky vytřídili a poslali na likvidaci do Chile. 

Domů
Sdílet
Diskuse