Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. dubna 2019 22:37
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Když řidič tramvaje nadýchá, stroj se zablokuje. V Ostravě se zkouší speciální alkoholtester v kabině

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Ostrava chce otestovat nový způsob, jak předcházet opilým řidičům.

Řízení dopravního prostředku pod vlivem alkoholických nápojů představuje velký problém. Proto se magistrát města Ostrava rozhodl preventivně bojovat proti alkoholu i u řidičů tramvají.

Keď vodič električky nafúka, nepohne a zablokuje sa. V Česku skúšajú špeciálny alkotester v kabíne
Keď vodič električky nafúka, nepohne a zablokuje sa. V Česku skúšajú špeciálny alkotester v kabíne Zdroj: Magistrát Města Ostravy/Wikimedia Commons

Do deseti tramvají v rámci pilotního projektu nechali nainstalovat speciální alkoholtester. Najdeš ho přímo v kabině řidiče, který se musí nechat otestovat hned po nasednutí do tramvaje.

Na foukání má dva pokusy, než se celý stroj zablokuje a upozorní dispečink. Kdyby napoprvé řidič nadýchal, po chvíli to může zkusit znovu a pokud bude výsledek čistý, může začít svoji jízdu. Pokud ne, tak jízda nebude moci proběhnout.

Ostrava zatím bude testovat, zda se takový systém vyplatí, protože by chtěla celé sledování bezpečnosti v městské hromadné dopravě zefektivnit, informovala Česká televize. Pokud se testery ukáží jako účinné, dopravní podnik by měl v brzké době nakupovat tato zařízení do dalších strojů.

Domů
Sdílet
Diskuse