Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2019 8:58
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Microsoft odhalil na E3 nový Xbox, Gears 5 nebo next-gen Halo. Nevyužil však šance sesadit z trůnu PS4 a Sony

Microsoft odhalil na E3 nový Xbox, Gears 5 nebo next-gen Halo. Nevyužil však šance sesadit z trůnu PS4 a Sony
Zdroj: Microsoft/Xbox
TECH
Uložit Uložené

Microsoft na E3 nezazářil.

EA Play se skutečně nedá považovat za začátek E3 (oficiálně k ní ani už několik let nepatří). Vždy je tedy na Microsoftu, aby započal největší herní svátek roku. Loni se jim to po letech nezáživných konferencí podařilo na výbornou, a tak všichni čekali, že to zopakují. Bohužel, nestalo se. Ohraný vtip Gears-Halo-Forza se naplno projevil i během letošní MS konference. Co je však horší, neviděli jsme žádný pořádný gameplay.

Nikdo samozřejmě nečekal gameplay launch titulu next-gen konzole od Microsoftu, takže cinematic teaser pro Halo vůbec neurazil. Zklamalo však představení budoucnosti Gears of War. Viděli jsme sice Gears Funko Pop (mini taktická hra na mobily), ale neukázalo se očekávané Gears Tactics a z Gears 5 jsme neviděli žádný gameplay.

Největší letošní Xbox One exkluzivita zapomněla ukázat, jak vypadá v pohybu pár měsíců před vydáním. Nezachránil to ani skvělý teaser o hlavní postavě Kait (fakt prošla značným redesignem) či představení lákavého herního módu Escape. Gears 5 bude nepochybně kvalitní hrou a Escape mód skutečně potěší. Všichni jsme však chtěli vidět gameplay nebo alespoň story trailer, a tak je účast Gears letos zklamáním.

Oproti Bethesdě, Sony, Nintendu, a dokonce i Ubisoftu ukázal MS až příliš málo „svých“ her, které by hráče posadily na zadek. Jistě, máme zde množství zajímavých indie her, ale množství z nich uvidíme i na ostatních platformách. Přítomno bylo i množství 3rd party her (multiplatformní hry), ale ty si zahrajeme i jinde. Mimo Gears-Halo-Forza tedy Microsoft musel ukázat něco, kvůli čemu by si hráči chtěli jejich konzoli koupit. K překvapení nás všech se to nestalo.

Asi tak před 2 lety nám Phil Spencer jako hlava Xboxu slíbil, že bude velkých singleplayerových her přibývat, ale zatím zůstalo jen u slibu a kromě indie her se stále díváme na multiplayerovky. Jednou z nich je i Bleeding Edge od Ninja Theory (Hellblade, DmC), 4vs4 multiplayer 3rd person akční mlátička, kterou studio vyvíjí již několik let. Tu se mimochodem „podařilo“ leaknout slovenskému webu Xboxer.sk (neptejte se nás, jak se k nim to video dostalo).

Značně nás zaujalo i spekulované akční RPG od From Software s názvem Elden Ring. Kromě toho, že za ním zase stojí legendární Hidetaka Miyazaki, tu máme i George R. R. Martina (Píseň ledu a ohně). Ten zřejmě vytvořil fantasy svět a příběh, ale detaily jeho práce stále neznáme. Vlastně o hře nevíme téměř nic kromě informací výše a teaser traileru.

Highlightem celé konference nebyla exkluzivita pro Xbox, ale Cyberpunk 2077, na jehož konci se ukázal Keanu Reeves jako jedna z postav ve hře. Keanu následně na pódiu oznámil i datum vydání. Hra se na pulty obchodů dostane 11. dubna 2020 na PC, Xbox One a PS4. Více se o traileru a hře dozvíš zde.

Nové trailery jsme viděli i v případě Star Wars Jedi: Fallen OrderOuter WorldsDying Light 2, Ori and the Will of Wisps, Battletoads, Minecraft DungeonsSpiritfarer, WastelandTales of Arise, expanze Forza Horizon 4 ve stylu LEGA (a LEGO ukázalo i Star Wars Skywalker Saga) či rozšíření Heartland pro State of Decay 2. Zaujal i skvěle vypadající ovladač Xbox Elite 2. V tomto ohledu by si Sony už konečně mělo klepnout po prstech a přestat trápit hráče drahými old-gen ovladači, nemluvě o tragických Move ovladačích pro PSVR, které značně zhoršují herní zážitek ve virtuální realitě.

Malým překvapením bylo i odhalení hororu Blair Witch. Mnozí si zřejmě už po prvních sekundách mysleli, že jde o Outlast 3, ale skutečnost je jiná a vlastně je to i tak trochu jedno. Obě hry toho mají dost mnoho společného.

Po vzoru minulého ročníku Microsoft oznámil koupi dalšího studia. Double Fine Productions se stává členem Xbox Game Studios, které dnes činí již celkem 15 studií vyvíjejících hry exkluzivně pro Microsoft (Xbox a PC). Je však jasné, že hry, které jsou ve vývoji déle (jako Outer Worlds od Obsidianu, Bleeding Edge od Ninja Theory či Psychonauts 2 od Double Fine), vyjdou i na jiné platformy. Patnáctým studiem je tým speciálně vytvořen pro budoucí hry série Age of Empires, který však z nějakého důvodu na jevišti nikdo neoznámil.

Na závěr jsme dostali i první informace o další generací Xboxu. Dočkáme se jí podle očekávání na podzim 2020 (stejně jako PS5). Nese kódové označení Scarlett a momentálně nevíme, zda bude silnější než konzole od Sony. Oplývat bude CPU Zen 2 od AMD, jakož i GPU s technologií Navi. Počítá se s GDDR6 a SSD diskem (stejně jako PS5).

Během konference jsme viděli řadu dalších her. Všechny trailery najdeš zde.

PS: Pokud jsi hrál Flow, Flower nebo Journey, víš, že vývojáři těchto her jsou skutečně umělci. Jejich nový titul se jmenuje Sky a příští měsíc vychází pro iOS. Počítá se však i s PC a konzolemi a my tu dnes máme nový trailer.

Domů
Sdílet
Diskuse