Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2019 15:14
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Alkohol je nejškodlivější drogou pro společnost, zjistila australská studie

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Australská studie z 22 látek nejvíce kritizovala alkohol.

Nejškodlivější návykovou látkou v australské společnosti je alkohol. Takto zní závěr australské studie, kterou si nechala vypracovat nemocnice St. Vincent's Hospital z Melbourne. Na pomoc si zavolala 25 odborníků z různých sfér souvisejících s užíváním drog od expertů na závislosti až po zaměstnance pracující s lidmi bez domova, upozornilo The Age.

Společnými silami hodnotili 22 různých látek a každé přisuzovali skóre od 0 po 100. Hlavními faktory, které rozhodovaly o výši skóre, byly následky a škody, které tyto látky způsobovaly obyvatelům. A nejhůře dopadl alkohol.

Alkohol je najškodlivejšou drogou pre celú spoločnosť, oznámila nová štúdia
Alkohol je najškodlivejšou drogou pre celú spoločnosť, oznámila nová štúdia Zdroj: Pixabay

Odborníci přisoudili alkoholu skóre 77 ze 100, metamfetaminu 66 bodů, heroinu 58 bodů a fentanylu zase 51 bodů. Možná trochu překvapivě kokain skončil jen s 25 body a marihuana se 17 body. Studie zároveň zkoumala, do jaké míry tyto látky škodí samotnému uživateli a potom i to, jak škodí jeho okolí. Alkohol měl se 41 body horší vliv na okolí než na uživatele.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Studie upozorňuje, že v Austrálii kvůli alkoholu ročně zemře skoro 6000 obyvatel. I z tohoto důvodu stojí škody alkoholismu australskou vládu skoro 7 miliard dolarů ročně, protože alkohol nemusí způsobovat pouze přímá onemocnění, ale i přidružené diagnózy či rozbíjet rodiny. Za největší problém výzkumníci označili negativní účinky alkoholu ve spojení s jeho rozsáhlou dostupností.

Domů
Sdílet
Diskuse