Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2019 18:23
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Pacienti na psychiatrii: Lidé, kteří nás označují za blázny, by měli začít nejdříve sami u sebe

Pacienti na psychiatrii: Lidé, kteří nás označují za blázny, by měli začít nejdříve sami u sebe
REFRESHER
Uložit Uložené

Popovídali jsme si se čtyřmi pacienty na psychiatrii.

O psychiatrii toho Češi moc nevědí. To, jak to na psychiatrické klinice vypadá, víme jen z filmů. Tam to však často bývá přitažené za vlasy a realita se v mnoha případech ani zdaleka nepodobá tomu, co známe z televize.

„Změnilo se i vnímání psychiatrie, léčit se s psychickým onemocněním není již tabu – pacienti nejsou tak stigmatizováni, jako tomu bylo před pár desetiletími. A trochu se zlepšily i podmínky pro jejich reintegraci a resocializaci. Ale opravdu jen trochu,“ řekl nám v rozhovoru Pavel Černák, generální ředitel Psychiatrické nemocnice Philippa Pinela v Pezinku.

Lidé házejí pacienty hospitalizované na psychiatrické klinice do jednoho pytle. „Nikdo se však nechce dostat do takového stavu, nikdo nechce duševně trpět, onemocnět. Chválabohu, že se to nestalo mně, řeknou si mnozí v duchu. Je to ale také o předsudcích, mýtech, omylech i podsouvání lží,“ říká ředitel.

Setkali jsme se se čtyřmi pacienty, kteří se léčí v psychiatrické nemocnici v Pezinku. Vyprávěli nám, jak vnímají léčbu v psychiatrické klinice a jak jim pobyt na psychiatrii změnil život. V rámci zachování integrity pacientů a ochrany jejich soukromí jsme zaměnili jejich skutečná jména. 

Janovi je 31 let, na psychiatrii se léčí z drogové závislosti. Jozefovi je 62 let a trpí bipolární poruchou. Marek je o dva roky mladší a diagnostikovali mu schizofrenii. 22letý Adam je na ústavní ochranné léčbě. Rozhovor s pacienty je druhý ze série článků o stigmatizaci psychiatrie.

Proč jste se rozhodli, že se se mnou setkáte a popovídáme si?

Jan: Je to pro mě něco nového, zajímavého. Chtěl jsem vyzkoušet, jak probíhá rozhovor.

Jozef: V zahraničí je povědomí o psychiatrii na mnohem vyšší úrovni. Proto jsem uvítal rozhovor. I prostřednictvím článků, které napíšeš, se zlepší povědomí lidí o psychiatrii. Je třeba pracovat na tom, aby se změnilo vnímání psychiatrických pacientů. Mnozí z nás, ačkoli jsou diagnostikováni jako psychiatričtí pacienti, tak nejsme takoví, jak se říká – blázni. Jsme normální lidé.

Marek: Věřím, že rozhovorem dopomůžeme k tomu, aby se o psychiatrii nešířily nesmysly. Jsem rád, že patřím mezi ty, kteří mají možnost udělat rozhovor. Je to pro mě jistým způsobem čest, měl jsem radost, že mohu být součástí.

Adam: Celá klinika je vůči pacientům vždy férová a korektní, proto jsem se rozhodl, že budu opětovat jejich dobrosrdečnost a na oplátku pomohu já jim. Proto zde dnes s tebou sedím.

Proč jste hospitalizovaní?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 66723 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak pacientům pomohla hospitalizace;
  • co se děje mezi jednotlivými pacienty;
  • jaké nejhorší zážitky mají z psychiatrie;
  • jak vnímají slovo blázninec;
  • proč přecházeli z oddělení na oddělení.
Domů
Sdílet
Diskuse