Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2019 12:54
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci ukázali velmi nadějný lék na boj s plešatostí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Konec lesklým hlavám?

Plešatost je jednou z obav, kterým někteří muži čelí, již brzy však možná bude k dispozici efektivní léčivo. Vědci totiž na konferenci International Society for Stem Cell Research v Los Angeles odprezentovali potenciální lék.

Experiment byl v první řadě vyzkoušený na myších a vědci zjistili, že lidské kmenové buňky dokážou podporovat růst vlasů a vytvářet nové folikuly – miniaturní tkáně, které vlas v lebce obalují a vyživují. Nyní odborníci pracují na tom, aby postup mohl fungovat i u lidí.

Nyní tedy už dokážeme využívat lidské kmenové buňky na podporu růstu vlasů. Nejbližším cílem bude vytvořit speciální kožní buňky, které ponesou všechny výhody těch kmenových ohledně růstu vlasů. Jejich implantace pod kůži na lebce by v budoucnu mohla znamenat léčbu plešatosti. Je však ještě třeba zjistit, jak rychle, spolehlivě a kterým směrem budou tyto vlasy růst.

Vedci odprezentovali veľmi nádejný liek na boj s plešatosťou
Vedci odprezentovali veľmi nádejný liek na boj s plešatosťou Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse