Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2019 10:59
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Čínští vědci chtějí vytvořit hybrid mezi opicí a člověkem. Na takzvaných chimérách by se měly dělat experimenty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chiméry však přinášejí i velké mnoho nebezpečí.

Čínským vědcům se již podařilo vytvořit opici s několika lidskými mozkovými geny, a pokud se bude v podobných výzkumech pokračovat, budeme si moci takříkajíc nastavit inteligenci opice podle vlastní vůle. Tyto hybridy se nazývají chiméry podle mýtických zvířat, a jsou skutečné již několik měsíců, i přesto, že to zní hrozivě.

Velká skupina vědců však už proti „výrobě“ opice chimér začalo protestovat, píše portál DailyMail. Čím více lidských genů má opice v mozku (dá se to jen do určitého genetického limitu), tím více se stává člověkem, cítí, přemýšlí a uvažuje. Vědci se domnívají, že dělat experimenty na takto pokročilých živých bytostech je nanejvýš neetické a nemělo by se to dít.

Chiméra myši a její potomci

Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: NIMH

Chiméry přitom mají řadu vědeckých využití. V mnoha ohledech se k nim přistupuje jako k náhradám lidí – zkoumala se například transplantace orgánů a nyní je v plánu velký výzkum Alzheimerovy choroby, a to na opičí chiméře, která bude lidem výrazně podobnější než ty vytvořené dosud.

I přesto, že se možná zdá, že použít cítící tvory na řešení choroby není dobrý nápad, etické dilema je tu o něco komplikovanější. Alzheimerova choroba je jedinou chorobu v západních zemích, která nemá efektivní léčbu. Jeden z deseti lidí nad 65 let trpí touto nemocí, přičemž jen v USA je to přes 5 milionů lidí.

Zákeřná choroba způsobuje, že se v mozku začnou shromažďovat speciální tělíska nazývaná amyloid beta. Vláknité bílkovinné struktury mají na svědomí postupné odumírání mozkových buněk, až se nemoc, nejprve přes demenci, rozvine do natolik vážného stadia, že člověk umírá. V mozku nefungují látkové přeměny ani mozková centra.

Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Skupina vedcov chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: phys.org

Mimořádně vážná a nebezpečná nemoc přitom nemá známý původ – dosud netušíme, co Alzheimerovu chorobu způsobuje a náš výzkum je limitován na používání laboratorních myší a potkanů. Možnost využít něco, co se člověku podobá víc, jako právě chiméry, by mohlo být průlomové ve výzkumu Alzheimerovy choroby. Objevit by se mohla příčina i účinný způsob léčby.

Trpět však budou tisíce jiných tvorů. Na druhou stranu, nyní Alzheimerovou chorobou trpí miliony lidí. Použití chimér však automaticky neznamená nalezení léčby. Aktuálně je to jen naděje, ani zdaleka ne jistota.

Srovnání zdravého mozku s mozkem postiženým Alzheimerovou nemocí

Čínski vedci chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty
Čínski vedci chcú vytvoriť hybrid medzi opicou a človekom. Na takzvaných chimerách by sa mali robiť experimenty Zdroj: NIA/NIH

Anketa:
Jak bys etické dilema vyřešil ty?
Použil chiméry k experimentům
Nepoužil chiméry
Použil chiméry k experimentům
43 %
547 Hlasů
Nepoužil chiméry
57 %
734 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse