Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2019 20:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Na nových záběrech se ukazuje sovětská ponorka, která je radioaktivní i 30 let poté, co se potopila

ZAJÍMAVOSTI NORSKO
Uložit Uložené

Norsko se roky obává negativního dopadu na svůj rybolov.

Sovětská ponorka, která skončila na mořském dně po požáru před 30 lety, dodnes vyzařuje radiaci. Komsomolets, jak znělo jméno ponorky, měla být jedním z nejmodernějších strojů své doby, ale incident v Norském moři její další produkci zkomplikoval. Když v roce 1989 vypukl na palubě požár, zemřelo tam 42 ze 69 námořníků, informoval Business Insider.

Na mořském dně zůstal vrak ponorky poháněné jadernými reaktory, což způsobovalo vrásky na čelech odborníků a zejména Norů, kteří se obávali, že by radioaktivní materiál mohl začít prosakovat do vody a poškodit tak tamní rybolov. Ve výzbroji ponorky byla dokonce dvě torpéda s plutoniem.

Odběr vzorků vody kolem vraku probíhá pravidelně od incidentu a zvýšenou míru radiace už výzkumníci v minulosti zaznamenali několikrát. Výsledky ze vzorků znepokojily vědce v 90. letech i v roce 2007. Tentokrát byly odebrány tři vzorky, z nichž dva zvýšenou míru radiace neobsahovaly. V tom posledním výzkumníci zaznamenali až 100krát vyšší hladinu radiace než v nekontaminované mořské vodě.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Je důležité, aby monitorování této jaderné ponorky pokračovalo, abychom měli aktuální znalosti o znečištění v oblasti kolem vraku,“ prohlásila Hilde Elise Held z Norského institutu pro mořský výzkum. Ponorka leží v hloubce téměř 1,5 kilometru, díky čemuž není velkým rizikem, ovšem šance na výrazné znečištění radiací stále existuje.

Domů
Sdílet
Diskuse