Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2019 11:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Sex s bývalým partnerem nemusí být nutně traumatizující, tvrdí studie

ZAJÍMAVOSTI SEX
Uložit Uložené

Rozchody bývají rozmanité, a tak nelze soudit snahu o sex s bývalým partnerem povrchně.

Rozchody vždy nekončí tak, že oba z dvojice přestanou komunikovat a zavrhnou svou bývalou polovičku do konce života. I proto se u mnoha rozdělených dvojic objevuje fenomén, který v angličtině označují termínem ex-sex, informuje Vice.

O sexuálním styku se svým bývalým partnerem již bylo popsáno množství článků a každý člověk ho vnímá rozdílné. Některé rozchody bývají rázné a konečné, jiné zanechávají pootevřená dvířka.

Řada studií o tomto fenoménu z minulého podzimu zjišťovala, co s člověkem udělá sex s bývalým partnerem. Její výsledek? Takový styk není ve své podstatě traumatizující. V první studii zkoumali odborníci 113 lidí, což není obrovský vzorek, na jehož základě bychom mohli vytvářet generalizaci pro celou populaci, ale poskytuje pohled do emočního prožívání lidí.

Sex s bývalým partnerom nemusí byť nutne traumatizujúci, hovorí štúdia
Sex s bývalým partnerom nemusí byť nutne traumatizujúci, hovorí štúdia Zdroj: Pixabay

Všech 113 lidí mělo od 18 do 55 let a do studie se přihlásili v době, kdy byli ve vztahu. Pokud se pak některý účastník se svou polovičkou rozešel, výzkumníci ho pozvali na rozhovor, ve kterém mohl promluvit o svých pozitivních i negativních zážitcích. Výzkumníky nejvíce zajímalo, jestli se po rozchodu opět sexuální sblížili s bývalým partnerem, jak to ovlivňovalo citové rozpoložení a co takový sex udělal s celkovým pocity o rozchodu.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

Z účastníků studie se 24,8 % lidí rozhodlo sexuálně vrátit ke svým bývalým protějškům. Interview pak ukázalo, že sex téměř nijak neovlivnil vnímání rozchodu, avšak způsobil dočasné upevnění citového navázání na partnera. Účastníci se proto do velké části smířili s rozchodem, který mohl mít množství důvodů, a v sexu hledali spíše pohodlí a bezpečí. Obecně se lidé ve studii o pocitech ze sexu s bývalým partnerem vyjádřili více pozitivně než negativně.

Ve druhé studii se zase výzkumníci zajímali o to, zda lidé, kteří chtěli mít sex s bývalým partnerem a aktivně to usilovali, i uspěli. Na vzorku 372 lidí ve věku od 18 do 65 let zněly výsledky jasně. Až v 9 z 10 pokusů lidé uspěli.

Ani z jedné studie nedokážeme říci, zda je sex s bývalým partnerem špatná, nebo dobrá věc. S největší pravděpodobností nejde ani o jednu z těchto možností, protože každý vnímá takový zážitek rozdílně. Studie však ukazují, že fenomén ex-sex nemusí být vůbec takový hrozivý, jak si můžeš přečíst na některých webech o vztazích.

Domů
Sdílet
Diskuse