Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2019 19:28
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Aplikace FaceApp, která z tebe udělá důchodce, prý posílá fotky do Ruska. Majitel tvrdí, že to není pravda

TECH
Uložit Uložené

Paniku způsobil tweet starý pár dní.

FaceApp si oblíbili mnozí influenceři včetně těch českých. Fotí se a dávají si filtry, které z nich udělají například starce. Během pár dní se z aplikace stal hit a mnozí zkoušejí, co všechno dokáže.

Na internetu se však zároveň objevilo podezření, že všechny fotky, které v aplikaci použiješ, putují přímo do Ruska. A dokonce i ty, které máš uložené v mobilu, protože jsi dal souhlas ke zpracování fotografií. Ruským firmám totiž zákon přikazuje předat všechny informace ruským úřadům, kdykoliv budou chtít.

Podle časopisu Forbes, který se tématu věnoval podrobně, to však pravděpodobně není pravda. Server, který FaceApp používá, totiž sídlí v Americe, ne v Rusku.

Ve své analýze polemizují i nad tím, jak by společnost mohla zneužít informace od uživatelů ve svůj prospěch. Forbes zároveň kontaktoval zakladatele FaceApp Yaroslava Goncahrova.

„Uploadujeme do cloudu jen fotku vybranou uživatelem, žádné jiné fotky z telefonu,“ vyjádřil se Yaroslav Goncahrov. Dodává, že uživatelé mohou požádat o vymazání všech uživatelských dat, funkce je v nastavení. „Většina obrázků se z našich serverů odstraní do 48 hodin. Neprodáváme a nesdílíme žádné uživatelské údaje se třetími stranami.“

Domů
Sdílet
Diskuse