Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2019 7:11
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Muži po užití kokainu odumřela část mozku. Lékaři pro výstrahu zveřejnili skeny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Doktoři zveřejnili skeny mozku po možném vedlejším účinku.

Doktoři z Hospital of Mata se rozhodli zveřejnit několik skenů mozku 45letého muže, který je dlouhodobým uživatelem kokainu, aby rozšířili povědomí o nebezpečích populární drogy.

Pacient, od kterého skeny pocházejí, si na vlastní kůži vyzkoušel jeden z možných vedlejších účinků bílého prášku a musel se léčit z kokainem způsobení leukoencefalopatie. Laicky řečeno, v takovém případě velké množství drogy poškodí bílou hmotu, což se stalo i anonymnímu pacientovi.

Muže do nemocnice dovezli jeho příbuzní, protože se choval mimořádně zmateně a dezorientovaně. Při leukoencefalopatii je úplné zotavení velmi vzácné, ale tentokrát se lékařům podařilo pacienta zachránit – v mnoha případech končí leukoencefalopatie dokonce až smrtí.

Na následujících záběrech jsou vidět poškozené části mozku a i když je podobný vedlejší účinek vzácný, drogám se určitě vyhýbej.

Takto môže vyzerať mozog po dlhodobom užívaní kokaínu
Takto môže vyzerať mozog po dlhodobom užívaní kokaínu Zdroj: BMJ
Domů
Sdílet
Diskuse