Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. srpna 2019 10:22
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na opuštěném ostrově se nahromadilo 18 tun odpadu, denně na něm přibudou tisíce kousků plastu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vzdálený od civilizace, ale stále zaplavený odpadem. Takový je Henderson Island.

Neobydlený Henderson Island se od nejbližší civilizace nachází přibližně 5 500 kilometrů a v roce 1988 se stal světovým kulturním dědictvím UNESCO.

Kvůli nezodpovědnému lidskému přístupu byl však přesto zaplaven zhruba 18 tunami odpadu. Podle The Guardian má na místní 2,5 kilometru dlouhé pláži každý den přibýt několik tisíc kusů plastu. Jen na 600 metrech pláže bylo nalezeno 909 víček od lahví.

Na ostrov se proto vydali ochránci přírody, kteří na začátku z pláže odstraňovali rybářské bóje. Těch měli dohromady nasbírat přibližně 1 200. Dále se snažili z místa odklidit větší kusy plastu, jako láhve na vodu, nádoby, toaletní mísy a podobně. Víka od lahví se zpočátku nechávala na místě.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The state of one of the world's most remote uninhabited beaches before our expedition team cleaned it... . @nzstuff website have published three excellent articles on the Henderson Island project. . Some great pictures and footage taken by @mcgregor1 and brilliant reporting by @avancenz. . https://interactives.stuff.co.nz/2019/07/henderson-island-rubbish-plastic-ocean-waste/chapter1/ #hendersonisland #marinedebris #hendersonexpedition #globalgoals #lifebelowwater #oceanconservation #ocean #plasticpollution #zerowaste #noexcuseforsingleuse #bethechange #saveourseas #savetheturtles #protectblue #oceanadvocate #trashtag #trashtagchallenge #collaboration #visitpitcairn

Príspevok, ktorý zdieľa Jon Slayer (@jonslayer),

„Rozhodně cítíte větší dopad, pokud se zaměříte na bóje a větší předměty, protože skutečně vidíte ten rozdíl,“ cituje slova amerického environmentalisty Bretta Howela The Guardian, kterými odůvodnil postup jeho skupiny. 60 % sebraného odpadu mělo pocházet z rybářského průmyslu. 40 % hmotnosti tvořily rybářské bóje a zbývajících 20 % lana a sítě.

Většina plastu má pocházet z Jižní Ameriky nebo z lodí, které se plavily kolem. Howellův tým ale našel na místě předměty z Japonska, Skotska nebo z Portorika, ale i gumovou botu vyrobenou v Nizozemsku či klobouk z USA. Snad není třeba ani dodávat, že hromady odpadu stojí častokrát za smrtí zvířat, která si ho spletou se svou potravou.

Domů
Sdílet
Diskuse