Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2019 15:42
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Katy Perry svůj největší hit ukradla křesťanskému raperovi. Vydělala 41 milionů, původní autor dostane jen malou část

HUDBA
Uložit Uložené

Soud potvrdil, že 16vteřinový opakující se útržek skutečně původně patřil jinému autorovi, za což mu musí Katy Perry a vydavatelství Capitol Records zaplatit 2,78 milionu dolarů.

Největší hit v podání Katy Perry s názvem Dark Horse spatřil světlo světa už v roce 2014 a od té doby nasbíral více než 2,6 miliardy zhlédnutí na YouTube. Už v té době však na populární zpěvačku podal trestní oznámení křesťanský raper Marcus Gray, který tvrdil, že Perry a další spoluautoři ukradli jeho nápad v podobě 16vteřinové smyčky. 

Soud v Los Angeles nyní rozhodl, že Gray přezdívaný také jako Flame, má skutečně pravdu. Popová hvězda, resp. její produkční tým okopíroval skladbu Joyful Noise z roku 2009. Porušení autorských práv v tomto případě vyjde Katy Perry a vydavatelství draho, i když v poměru k celkovým výdělkům si pravděpodobně nemá na co stěžovat.

Doporučeno
Katy Perry převlečená za lustr a Kanye West v bomberu za tisícovku. Co předvedly známé tváře na Met Gala 2019? Katy Perry převlečená za lustr a Kanye West v bomberu za tisícovku. Co předvedly známé tváře na Met Gala 2019? 7. května 2019 12:57

Soud podle USA Today prozradil, že celkové výnosy se dostaly na hranici 41 milionů dolarů, přičemž samotná autorka se dočkala přibližně desetiny této částky, zbytek vybrala nahrávací společnost Capitol Records.

Ta si nyní s Perry rozdělí i pokutu. Z celkových 2,78 milionů dolarů zaplatí zpěvačka 550 tisíc dolarů a zbytek musí doplatit label, který vlastní autorská práva na komerční použití nahrávky. 

Pravdou zůstává, že Dark Horse přineslo americké hvězdě slávu s nevyčíslitelnou hodnotou, na druhou stranu, i Marcus Gray se dočkal díky soudnímu sporu pozornosti, o jaké se mu pravděpodobně nikdy nezdálo.

Domů
Sdílet
Diskuse