Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2019 9:28
Čas čtení 7:08
Jakub Paulík

Krvavý masakr Vietnamců. Svobodu může okusit známý mafián i další doživotně odsouzení vrahové

Krvavý masakr Vietnamců. Svobodu může okusit známý mafián i další doživotně odsouzení vrahové
Zdroj: TASR - Ramon Leško
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Slovenská právní úprava dovoluje i těm největším zločincům požádat o podmínečné propuštění. Jak jim může pomoci posudek z vězení?

Sklad na ulici Stará Vajnorská v Bratislavě se stal 8. dubna 1994 místem brutálního masakru srovnatelného s vyvražděním zločinecké skupiny Pápayovců (více se o slovenské mafii z 90. let dočteš zde). Zásadním rozdílem však byla skutečnost, že v prostorách firmy DUK, s.r.o. neumírali mafiáni, ale nevinní muži, ženy a osmiměsíční dítě.

Vícenásobnou loupežnou vraždou se pachatelé chtěli rychle obohatit. Z místa ukradli peníze a zahraniční měny v hodnotě více než 1,1 milionu slovenských korun.

Dva vrazi, odsouzeni na doživotí, nedávno požádali o podmínečné propuštění. Jeden z nich svou žádost stáhl, druhý však nadále čeká na vytyčení jednání. Jaké jsou šance, že se na Slovensku dostane doživotně odsouzený vrah na svobodu? A jakou roli hraje posudek z věznice?

V tomto článku si přečteš:
  • Proč se zloději nespokojili s lupem a zavraždili 6 lidí včetně 8měsíčního dítěte;
  • o prvních zjištěních z místa činu (vyjádření dlouholetého novináře Vladimíra Donnera, který byl na místě);
  • o jediném společníkovi z firmy, který přežil;
  • jaké podmínky musí splňovat doživotně odsouzený vězeň na to, aby požádal o podmínečné propuštění;
  • jakou roli hraje v jeho možnosti propuštění ředitel vězení;
  • co se stane, pokud jednomu z vrahů žádost o podmíněné propuštění zamítnou;
  • zda podle novináře Donnera využije tuto možnost i známý mafián Mikuláš Černák.

Hlavní vyšetřovatel vraždy major Vladimír Kotulič

prezentuje jednu ze zbraní pachatelů – samopal Škorpión (22. duben 1994) 

Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu
Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu Zdroj: TASR - Ramon Leško

Před masakrem se vrahové posílily alkoholem

Viliam Hauser a Róbert Matta studovali na stejné základní a střední škole a oba pracovali v bratislavském Istrochemu. Právě v tomto podniku se dostali do styku s dvojicí Vietnamců Tran Xuan Khamem a Tran Phuong Sonem, kteří si z vydělaných peněz dokázali ušetřit a později investovat do vlastního podnikání.

Spolu s několika dalšími společníky si v roce 1992 založili společnost DUK, s.r.o. Předmětem podnikání firmy bylo šití oděvů, zprostředkování obchodní činnosti a služeb, ale také prodej různého zboží.

Viliam Hauser a Róbert Matta podobnou finanční gramotností zjevně neoplývali a kvůli rychlému výdělku bez jakékoliv námahy se nebáli přistoupit i k vícenásobné vraždě. V rámci plánování celé akce si Róbert Matta prohlédl prostory společnosti pod záminkou nakupování.

V době spáchání zločinu byli oba nezaměstnaní, a tak se mohli v jednom z bratislavských podniků setkat již za bílého dne. Později jich měli vystřídat ještě několik a během společného trávení času požívali alkohol.

Bál se, že na něj vytáhne zbraň, a tak začal střílet první

Ke vstupnímu vchodu do firmy dvojice pachatelů přistoupila krátce po osmé večer. Strážce objektu si mužů ani masakru podle výpovědi vůbec nevšiml. I když bylo cílem tehdy 24letého Hausera a 23letého Matty prý pouze oloupit vietnamské podnikatele, přinesli si s sebou i dvě zbraně. Před oběťmi se navíc nijak nemaskovali, a proto si vyšetřovatelé pohrávali s teorií, zda vraždu Vietnamců předem neplánovali.

„Byl jsem na místě činu, ale dovnitř nepustili nikoho. Ani novináře či fotografy. Policisté byli po prohledání oblasti skoupí na slovo, protože v prvních chvílích ani nebylo jasné, že se pod peřinou v prostorách budovy nachází malé zadušené dítě,“ řekl pro Refresher novinář Vladimír Donner, který se přes 20 let věnoval kriminálním tématům.

První obětí dvojice vrahů se stal Tran Phuong Son, který s Mattem a Hauserem kdysi pracoval v podniku Istrochem. Matta svého známého vyzval, aby mu dal peníze. Tran Phuong Son měl následně přistoupit ke stolu, což Matta prý považoval za náznak toho, že chce na něj vytáhnout zbraň, a tak spustil palbu ze samopalu, kterou ukončila kulka do hlavy oběti.

Tělo Tran Phuong Sona

Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu
Zastrelili tehotnú ženu a zadusili 8-mesačné dieťa. Doživotne odsúdení Slováci sa môžu dostať na slobodu Zdroj: RTVS

8měsíční dítě udusili a těhotnou ženu střelili do hlavy

Sonův spolupracovník Nguyen Minh Hai se pokusil z vedlejší místnosti utéci před Mattem. Ten na něj začal střílet a poslední kulku své druhé oběti vpálil do hlavy. Po zavraždění Sona si už totiž nemohli dovolit žádné svědky.

V areálu se nacházely i dvě ženy – Dao Thi Minh Hauongt a Nguyen Thi Kim Dung. Druhá z nich byla v pátém měsíci těhotenství. Dao a Nguyen dvojici zločinců prozradily, kde najdou peníze. Po tom, co je našli, chtěl Hauser jít pro valuty, ale vyrušil ho křik malého děvčátka. Zatímco Hauser kráčel k dítěti, Matta hlídal dvojici žen.

Do místnosti následně vběhl další bývalý kolega dvojice pachatelů z bratislavského Istrochemu Tran Xuan Kham. Jeho pokus o zastavení Matty dopadl neúspěchem. Ten se i při své třetí oběti postaral o její smrt závěrečným výstřelem do hlavy.

Mezitím se Hauser dostal k dítěti, které otočil na bříško a zakryl ho přikrývkami a poduškami. Holčička se proto udusila. Nakonec se vrátil zpět k Mattovi s kabelkou, kde se nacházely valuty. Jedna z žen začala křičet, a tak ji Matta také zastřelil.

Těhotnou Nguyen Thi Kim Dung prý zabili kvůli tomu, aby nezůstal na místě žádný svědek. Obě ženy zastřelil Matta z blízkosti střelou do hlavy. Těla Vietnamců našli druhý den ráno.

Firma přišla o pět ze šesti spoluvlastníků

„Když jsem jako šéf vyšetrovačky přišel na místo činu, byl to mimořádně negativní pohled. Vůbec situace, která nastala, by se dala charakterizovat jako absolutně nelítostná brutální vražda malé vietnamské komunity, pravděpodobně tedy s loupežným motivem. Tehdy to byla základní vyšetřovací verze, která se pak později i potvrdila,“ řekl pro TASR někdejší šéf slovenských vyšetřovatelů Jaroslav Ivor.

Novináře Vladimíra Donnera jsme se ptali, zda se kromě verze loupeže nejednalo i o rasový motiv. Ten však podobnou možnost jasně vyloučil. „Podstatné bylo to, že zmizely peníze. Určitě se neřešilo, že oběťmi byli Asiaté. V té době však byli známí tím, že si neukládali peníze do finančních ústavů. A proto mohli Hauser s Mattem předpokládat, že v jejich firmě najdou velké množství peněz. Rasový motiv se však v daném čase vůbec nerozebíral,“ řekl.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 68213 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • O jediném společníkovi z firmy, který přežil;
  • na jakých chybách ztroskotala jejich snaha o utajení zločinu;
  • jaké podmínky musí splňovat doživotně odsouzený vězeň na to, aby požádal o podmínečné propuštění (vyjádření Katariny Novákové ze Sboru vězeňské a justiční stráže);
  • jakou roli hraje v jeho potenciálním propuštění ředitel vězení;
  • co se stane, pokud Hauserovi jeho žádost o podmíněné propuštění zamítnou;
  • zda podle Donnera využije tuto možnost i Mikuláš Černák.
Domů
Sdílet
Diskuse