Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. srpna 2019 14:34
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vlastenci nakupují samolepky s českým lvem a ilegálně přelepují vlajku EU na své SPZ. Je to statečnost, říkají

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

„Jsme Češi, a ne evropská kolonie, a tak proč tam nemít českého lva,“ říká hnutí prodávající samolepky na SPZ. Jejich použití tímto způsobem je však ilegální.

Na facebookové stránce Hnutí První republika jsou na prodej speciální samolepky, kterými si někteří vlastenecky smýšlející Češi upravují podobu svých registračních značek. Na místo vlajky Evropské unie vlepují dvouocasého lva, který se objevuje na znaku českého státu. Takové použití samolepek je však ilegální. Jako první na to upozornil server iROZHLAS.cz.

Samolepek už hnutí prodalo na 11 tisíc kusů. Určeny jsou pro automobily, ale i pro motorky. Jeho nositelé tím vyjadřují odpor proti Evropské unii a zároveň ukazují svou národní identitu. Má jít o nekonfliktní a neagresivní způsob, jak projevit svůj názor.

Samolepka je problém

Podle policejního prezidia i ministerstva dopravy je přelep jakékoli části registrační značky zakázán. „Vámi popsané jednání je přestupkem, protože se jedná o neschválené nálepky na tabulce registrační značky,“ potvrdil portálu mluvčí policejního prezidia David Schön. Přelepení symbolu EU je podle něj hodnoceno jako vážná závada, kvůli které může dojít k omezení technické způsobilosti vozidla až na 30 dní a pokutě i dva tisíce korun.

Doporučeno
„Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti „Tam by sednul granát“ nebo „Rovnou zastřelit“. Fotka prvňáčků z Teplic spustila na internetu lavinu nenávisti 7. listopadu 2017 14:47

Hnutí První republika však na svých stránkách píše, že přelepením loga EU samolepka neupravuje SPZ do takové míry, která by znemožňovala nebo podstatně ztížila její čitelnost. „Trváme na tom, že reálně nejde o porušení ničeho, poněvadž registrační značka má jediný účel a tím je identifikace vozu, která tímto není snížena ani o 1 procento,“ píše hnutí na Facebooku.

Na stranu policie se však přiklání i mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková: „Na tabulku registrační značky nelze nalepit místo vyhláškou č. 343/214 Sb., definovaného znaku Evropské unie nálepku s českým lvem,“  řekla.

Vlastenci nakupují samolepky s českým lvem a ilegálně přelepují vlajku EU na své SPZ. Je to statečnost, říkají
Zdroj: ŠJů/Wiki Commons

Je to odpor a statečnost, říká hnutí

„Nemůžete vést jakýkoliv bojkot v souladu se zákony systému, proti kterému ten bojkot vedete. Dneska jsme opravdu v podstatě v područí EU. (...) Toto je odpor a jasně že ten systém, který je navázán na Evropskou unii, bude tento odpor potírat. To je o osobní statečnosti,“ uvedl pro server iROZHLAS předseda hnutí Matouš Bulíř.

Doporučeno
Čechy rozzuřila reklama adidasu s černošskou hvězdou NBA. Už si od nich nekoupím ani tkaničky, píší Čechy rozzuřila reklama adidasu s černošskou hvězdou NBA. Už si od nich nekoupím ani tkaničky, píší 28. května 2019 14:31

Podle komentářů hnutí na Facebooku však se samolepkou měli při technických kontrolách jisté problémy i sami řidiči. „Mně teprve letos na STK řekli, ať to sundám, ale já to jen přelepil černou páskou a STK jsem dostal,“ popisuje uživatel David K.  „Vadilo to jen na technické kontrole, že to prý nesmí být na fotkách. Koupil jsem nové a zatím ok,“ přidává se Milan P. 

Jiný zážitek se samolepkou však prožil Richard K„Na STK si toho nevšimli už dvakrát. Ale nálepka Ortelu na zadním skle musí vždy dolů,“ napsal do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse