Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2019 18:05
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Ministerstvo dopravy chce přitvrdit proti seniorům za volantem. Platila by pro ně přísnější pravidla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jízda jen na některých silnicích a vysoké pokuty za neabsolvování povinné zdravotní prohlídky. I takto chce ministerstvo dopravy přitvrdit proti seniorům za volantem.

Pro řidiče v důchodovém věku by měla začít platit přísnější pravidla. Ministerstvo dopravy  připravuje hned několik opatření, kterými se bude příští měsíc zabývat Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu. Mezi chystanými návrhy má být také zákaz jezdit po některých silnicích. Pro deník Právo to uvedl vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy (MD) Tomáš Neřold. 

Porušení základních lidských práv?

Takové nařízení však hraničí s omezením základních lidských práv. Podle Neřolda mají motoristé vysokého věku jezdit například pouze v rámci svého kraje nebo na konkrétních stanovených silnicích proto, že tato skupina řidičů představuje vedle začátečníků nejvyšší riziko. Navzdory svým bohatším zkušenostem prý hůře reagují na krizové situace a častěji za volantem zmatkují.

„I velmi staří motoristé si potřebují nakoupit, dojet za příbuznými, delší cestu už nemálo z nich však nezvládá. Přitvrdit proto musíme z hlediska zdravotních prohlídek, ale také nechceme řidičům seniorům příliš komplikovat život,“ říká Řehold. 

Doporučeno
Vlastenci nakupují samolepky s českým lvem a ilegálně přelepují vlajku EU na své SPZ. Je to statečnost, říkají Vlastenci nakupují samolepky s českým lvem a ilegálně přelepují vlajku EU na své SPZ. Je to statečnost, říkají 26. srpna 2019 14:34

Pokuta až 25 tisíc korun

Řidičů starších 65 let je v České republice celkem 1 366 920, téměř 100 tisíc z nich přitom dosáhlo už více než 80 let. Platný řidičský průkaz mají i dvě osoby starší 100 let. 

V současnosti musí řidiči při dosažení 65. roku života projít povinnou lékařskou prohlídkou, kterou musí absolvovat znovu v 68 letech. Poté jednou za dva roky. Za jízdu bez této prohlídky mají být lidé podle ministerstva pokutováni částkou ve výši 7000 až 25 000 Kč (nyní je to 5000 až 10 000 Kč). 

„Body za to sice ani nadále udělovány nebudou, vyšší sankce však mají seniory přimět, aby prohlídku nevynechali,“ sdělila Právu mluvčí resortu Lenka Rezková

Kdy a zda vůbec někdy budou nová přísnější pravidla uvedena do praxe, zatím není známo. Podle ministerstva se zatím jedná pouze o návrh.

Domů
Sdílet
Diskuse