Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. září 2019 9:20
Čas čtení 0:00
Alexandra Murajdová

V Japonsku začal masakr, při kterém se pobřežní vody zbarví do ruda krví delfínů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na začátku září odstartoval každoroční tradiční rozsáhlý lov delfínů, který skončí až příští rok.

Prvního září již tradičně začala šestiměsíční sezóna lovu delfínů v malé vesničce Taiji v Japonsku. Tuto událost určitě znáš z fotografií, na kterých je celá zátoka zabarvena červeně z krve delfínů.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Lovci delfínů se sice v první den lovu letošní sezóny vrátili bez nich, mohou jich však celkově zabít nebo zajmout 1700, říká BBC. Ptáš se, co vlastně lov delfínů je a jak to probíhá?

Proč loví delfíny

Lov je stoprocentně legální. Celý proces hlídá policie, ať už na hladině nebo na souši, nikdo tak nemá šanci překazit ho. Delfíni se loví kvůli masu, na export do různých delfinárií či do zoologických zahrad. Po celém životě ve volné přírodě tak tito savci musí, v podstatě ze dne na den, předvádět triky, aby vůbec dostali večeři.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: pixabay

Není znám rok, kdy lov začal. Domácí ho považují za součást jejich kultury a tradic. Stejně nelze dohledat ani statistiky lovu před rokem 2007. Ale zkusme porovnání. V roce 2007 během sezóny zabili více než 1400 delfínů a zajali skoro sto. Během posledního lovu zabili 600, 220 zajali a exportovali do různých parků a 380 pustili po zajetí na svobodu. I když lov sahá do dávné historie, i čísla ze sezóny 2017 naznačují, v jakých číslech se lov pohyboval před rokem 2007.

Doporučeno
Přes 700 mrtvých delfínů skončilo na plážích ve Francii. Znetvořená těla jsou vinou rybářů Přes 700 mrtvých delfínů skončilo na plážích ve Francii. Znetvořená těla jsou vinou rybářů 29. března 2019 15:46

Lov má na svědomí 26 rybářů z vesničky Taiji. Mnozí Japonci ani nevědí, že se v jejich zemi něco takového odehrává. Ve vesnici je to něco jako řemeslo, které otcové předávají svým synům. Během dlouhých let lovu už zjistili, jak se delfíni chovají, vysvětluje stránka Dolphin project, a proto mají velmi efektivní způsoby na jejich ulovení. Některé dny se jim podaří chytit i více než 100 delfínů.

Když loví, jdou na jistotu, vědí, kde delfíny najít

Lov začíná těsně před východem slunce. Delfíni už tisíce, možná i miliony let nezměnili cesty, kterými se mezi místy přesouvají. Lovci tak přesně vědí, kde je najít. Dvanáct motorových člunů společně opouští přístav a směřuje přímo k cestám delfínů.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Když dorazí na místo, kudy delfíni migrují, dokonale se rozmístí. Později do vody spustí několik dutých stožárů z nerezové oceli. Ty jsou na konci rozšířené, podobně jako zvon. Když lovci začnou bouchat kladivy do stožárů, zvuk se ve vodě několikanásobně zvýší. Hluk, který způsobí ve vodě, vytváří zvukovou stěnu, přes kterou delfíni nedokážou projít, píše Ocean care. Jediný směr, kterým se mohou vydat, je tak pobřeží.

Delfíni zpanikaří a ztratí pojem o tom, kam vlastně jdou. Jsou dezorientovaní. Lovci je stále ženou k pobřeží, celý proces může trvat i několik hodin. Používají proto i sítě, aby zaručili, že žádný z delfínů neztratí směr, který jim určili.

Doporučeno
Mrtvému delfínovi vytáhli z těla půlmetrovou sprchovou hadici. I žaludek měl plný plastu Mrtvému delfínovi vytáhli z těla půlmetrovou sprchovou hadici. I žaludek měl plný plastu 26. května 2019 12:00

Masakr začíná, když je dostanou tam, kam chtějí

Zabíjení delfínů v zátoce se odehrává za igelitovou plachtou, aby ho nikdo neviděl. Lovci tak bojují i proti natáčení. Problémy a světovou pozornost, o kterou nestáli, jim totiž způsobil televizní dokument. Lovci propíchnou krk delfína ostrou kovovou tyčí. To má přerušit míchu zvířete a způsobit mu tak smrt. O tomto způsobu zabíjení mluví jako o „humánním“. Později do rány zatlačí dřevěný kolík, aby zabránili vytečení krve do zátoky.

„Do delfína opakovaně vpichují kovovou trubku. To, že nakonec ránu zatlačí kolíkem, způsobí, že delfíni umírají pomalu a hrozně bolestivě. Musí se tak zadusit vlastní krví,“ popisuje pro The Guardian odborník.

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Skryté kamery ukazují, že zabíjení neprobíhá úplně tak, jak sami tvrdí, říká organizace Dolphin project, která tam kamery nasadila. Na záběrech je vidět agónie delfínů, kteří nezemřou hned po poškození míchy. Několik minut ještě bojují, ocasem horečně mlátí do země, dokud je neumlčí vlastní smrt. Kamery, které jsou v areálu, zase ukazují, že někteří delfíni žili i v době, kdy je vezli na jatka.

Proč je skutečně zabíjí?

Oficiální důvod zabíjení delfínů je dodávání masa japonské společnosti. Nicméně výzkumy podle The Japan Times jasně říkají, že jen minimální část populace maso skutečně konzumuje. Dokázáno je také to, že maso delfínů obsahuje vysoké množství rtuti a proto se jeho konzumace ani nedoporučuje.

V roce 2014 jeden z rybářů a lovců delfínů přiznal, že je loví i kvůli konkurenci. Tvrdil, že delfíni jedí příliš mnoho ryb na to, aby se rybáři byli schopni lovem ryb uživit. Proto je zabíjejí. Stát se lovců zastal, řekl, že v oceánech je skutečně málo ryb, které jedí delfíny a proto je musí kontrolovat zabíjením.

Domů
Sdílet
Diskuse