Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2019 10:07
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Lidé s nižší emoční inteligencí prý budou pravděpodobněji zastávat extrémně pravicové názory

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Studie pochází z belgické univerzity a výzkumu se zúčastnilo 983 studentů.

Server psypost.org cituje belgickou studii, podle níž je pravděpodobnější, že osoby s nižší mírou tzv. emoční inteligence pravděpodobně spíše zastávat pravicově extremistické názory

Výzkum schopností ovládat vlastní emoce nebo chápat pocity ostatních byl založen na 983 vysokoškolácích a ukázal, že žáci s méně rozvinutou kapacitou dosáhli vyššího skóre v měření sklonů k velebení individuálních autorit a nepřátelství k určitým skupinám.

„Výsledky této studie jsou jasné. Lidé, kteří velebí autority, silné lídry a kterým nevadí společenská nerovnost, což jsou dva základní prvky pravicové ideologie, vykazovali nižší úroveň emocionálních schopností,“ řekl webu autor výzkumu profesor Alain Van Hiel z Univerzity v Gentu.

Ľudia z nižšou emočnou inteligenciou vraj môžu skôr zastávať extrémne pravicové názory
Ľudia z nižšou emočnou inteligenciou vraj môžu skôr zastávať extrémne pravicové názory Zdroj: TASR - Martin Baumann

Dotazníky obsahovaly i extremistická tvrzení jako například „bílá rasa je nadřazená ostatním“ a podobné, při kterých byla zkoumána míra souhlasu s výrokem.

Výsledky je však třeba brát z rezervou, podle profesora totiž není zaručeno, že názory emocionálně schopnější jedinců jsou ty správné. Navíc mohou být ovlivněny sběrem dat v zemi, která je považována za demokracii západního typu. Mimo Belgii by mohlo být všechno jinak.

Domů
Sdílet
Diskuse