Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 16:41
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Vědci zjistili, jak pravděpodobně vypadala žena, která před 75 tisíci lety žila v jeskyni na Sibiři

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle DNA předchůdců moderních lidí vytvořili vědci vzhled ženy z druhu denisovanů, kteří žili na území dnešního Ruska.

Obyvatelé Země se před více než 400 tisíci lety rozdělili na několik druhů od denisovanů, neandrtálců až po homo sapiens. Dosud se vědci nemohli shodnout na tom, jak vypadali dávno vymření předchůdci moderních lidí, ale díky DNA ženy z druhu denisovanů, která před mnoha lety obývala dnešní území Sibiře, dokázali nasimulovat její obličej.

Jak informuje stanice CNN, denisované zanechali genetické dědictví, které dnes mají v DNA i mnozí Asiaté, Australané či Melanésané. Genom denisovanů, což je v podstatě haploidní soubor chromozomů, ve kterém jsou lokalizované dědičné vlohy, byl objeven již v roce 2012.

Několik let však vědcům trvalo, než v laboratoři dokázali správně identifikovat genetickou výbavu. Jako důkaz posloužila maličká kostička dívky, která mohla mít v době smrti přibližně 13 let. Vědci tehdy srovnávali denisovanský genom s tím naším.

Expertům se díky hrstce zkamenělých fosílií podařilo vyjmout DNA a moderními technologiemi vytvořili simulaci vzhledu tváře ženy, která před zhruba 75 tisíci lety žila v jeskyni na území dnešní Sibiře. Výsledky naznačují, že šlo o druh s širokou tváří, který se výrazně liší nejen od současného homo sapiens sapiens, ale také od neandrtálců.

Domů
Sdílet
Diskuse