Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 12:28
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Američance transplantovali tvář, ta se nyní opět rozpadá a odumírá

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Původní operaci doktoři dělali před pěti lety, nelze však předpokládat, že pacientce vydrží.

Carmen Blandin Tarleton je podle USA Today obětí domácího násilí a její tvář byla znetvořená kvůli závažným popáleninám.

Doktoři jí před šesti lety celý obličej transplantovali, ale ten se nyní kvůli poškození tkáně začal opět rozpadat.

Doporučeno
Rozříznutá ústa a tělo na kusy jsou znakem nejbrutálnější vraždy minulého století. Případ Černé Dahlie šokuje dodnes Rozříznutá ústa a tělo na kusy jsou znakem nejbrutálnější vraždy minulého století. Případ Černé Dahlie šokuje dodnes 20. září 2019 16:05

Web cituje její rozhovor pro Boston Globe, podle kterého ji tvář už déle obtěžovala svěděním a zarudnutím. To se ještě dalo řešit léky a mastmi, za poslední měsíc se ale některé krevní vlásečnice uzavřely a tkáň na tváři začala odumírat.

„Všichni víme, že jsme v neprobádaných vodách, nechci procházet fází katastrofálního selhání,“ vzpomíná Tarleton, která kvůli útokům exmanžela a polití průmyslovým louhem už prakticky přišla o zrak a měla popálených 85 % těla.

Transplantace obličeje v jejím případě nevydržela možná i proto, že podobný zákrok zatím lékaři po světě dělali pouze 40 pacientům. Zkušenosti s chováním tkáně po letech tedy chybí.

„Je tam mnoho neznámých a řada věcí, které teprve objevujeme... Ve skutečnosti není realistické doufat, že takové obličeje vydrží pacientům do konce života,“ tvrdí doktor Bohdan Pomahač, jeden ze členů týmu, který Tarleton v roce 2013 operoval. 

Američanka je v současnosti posuzována a čeká se na rozhodnutí, zda jí lékaři umožní podstoupit v pořadí již druhou transplantaci, která však vyžaduje i nalezení vhodného dárce.

Doporučeno
Práce v márnici dokáže i po 11 letech rozhodit. Kvůli tvorbě hororových fotek mě posílali na léčení (Rozhovor) Práce v márnici dokáže i po 11 letech rozhodit. Kvůli tvorbě hororových fotek mě posílali na léčení (Rozhovor) 24. září 2019 10:42
Domů
Sdílet
Diskuse