Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 14:09
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Donald Trump si utahuje z klimatické aktivistky Grety Thunberg: „Vypadá jako velmi šťastná dívka!“

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Včerejší vystoupení 16leté Švédky vzbudilo hodně vášní.

Média se včera věnovala hlavně vystoupení 16leté aktivistky Grety Thunberg během klimatického summitu OSN v New Yorku. 

Švédka v něm emotivně apelovala na světové politiky, přičemž světové televize a weby samozřejmě obletěly hlavně momentky zachycující její přísně působící výraz tváře.

Doporučeno
Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg Planeta umírá a je nám to úplně jedno. Máme však želízko v ohni, švédskou aktivistku Gretu Thunberg 30. července 2019 15:20

Prezident USA Donald Trump podle Ladbible v sále OSN seděl jen krátce během projevu indické premiérky, takže poselství Thunberg živě nesledoval. Vyjádřil se k němu ale později na svém Twitteru.

„Vypadá jako velmi šťastná mladá dívka těšící se na jasnou a nádhernou budoucnost! Tak hezké je to vidět,“ napsal. 

Z kontextu je však jasné, že Trump, známý popíráním klimatických změn a odstoupením od Pařížské dohody zavazující státy omezovat emise skleníkových plynů po roce 2020, své komentáře myslel ironicky.

V tomto kontextu stojí za zmínku také incident z vysílání americké protrumpovské televizní stanice Fox. Politický komentátor Michael Knowles v něm Thunberg nazval „duševně nemocnou“ a vykořisťovanou vlastními rodiči.

Knowlese za tento výrok zlikvidoval jeho oponent, progresivní Christopher Hahn: „Jsi dospělý muž a útočit na dítě. Hanba ti! Snaží se zachránit planetu, protože tvůj prezident nevěří na klimatické změny.“

Thunberg má Aspergerův syndrom a obsedantně-kompulzivní poruchu, což ale vzhledem k její aktivitě a postojům není relevantní. Upozorňování na tento fakt, obzvlášť u dítěte, tedy může být vnímáno jako nefér a podpásové. 

Švédce se následně podle BuzzFeedu omluvila i samotná Fox News. Knowlese už prý do dalšího vysílání zavolat neplánují a mluvčí televize označila jeho výroky za „hanebné“. 

Domů
Sdílet
Diskuse