Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2019 8:09
Čas čtení 7:52
Jakub Paulík

Tvrdý zásah proti studentům 17. listopadu 1989 spustil sametovou revoluci a způsobil pád komunismu. Lidi bili obušky i na útěku

Tvrdý zásah proti studentům 17. listopadu 1989 spustil sametovou revoluci a způsobil pád komunismu. Lidi bili obušky i na útěku
Zdroj: Jacques Langevin/Sygma/Sygma via Getty Images
ZAJÍMAVOSTI VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

17. listopad 1989 se zapsal do historie Česka i Slovenska jako začátek sametové revoluce.

Shromáždění studentů u příležitosti dne studentstva v Praze 17. listopadu 1989 bylo na počátku sametové revoluce. Změna visela ve vzduchu, jen se nevědělo, co ji nakonec spustí. Demonstrace na Národní třídě se tehdy neobešla bez hrubého zásahu bezpečnostních složek.

Shromáždění probíhalo relativně klidně, dokud nezačala jeho neoficiální část, kdy se demonstranti vydali směrem na Václavské náměstí a nezačali vykřikovat hesla kritizující vládu komunistické strany. Bezpečnostní jednotky dav lidí obklopili a ty, kteří se rozhodli dále protestovat vyhnali pomocí tvrdého nátlaku a fyzických útoků s obušky. Výsledkem přibližně dvouhodinového zásahu bylo zhruba 600 zraněných, z nichž 35 museli hospitalizovat.

Chýba autor/zdroj fotografie!

Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci?
Ako vnímajú Nežnú revolúciu Ego, Sajfa, Strapo a ďalší známi Slováci?

17. listopadu si připomínáme 30. výročí Sametové revoluce, která v roce 1989 nenásilnou formou položila komunistický režim. Po krvavém potlačení klidné manifestace studentů 17. listopadu 1989 v Praze se na náměstích setkávaly statisíce lidí. Doslova během pár týdnů lidé porazili režim, který vládl dlouhá desetiletí tvrdou rukou a omezoval své obyvatele. Sametová revoluce přinesla svobodu do všech oblastí života u nás.

V Refresheru jsme se rozhodli napsat sérii článků, které ti tuto významnou událost lépe přiblíží. Podíváme se ale také na nesvobodu, která revoluci předcházela, a na to, jak se společnost za 30. let změnila. Další články k výročí najdeš v tomto vlákně.
V tomto článku si přečteš:
  • Proč se vedení strany neobávalo bojkotu kritizujícího režim
  • Jak se do čela protestu dostal agent StB a jakými příkazy se údajně řídil
  • O fámě, podle níž na místě zabili studenta
  • Proč bezpečnostní jednotky útočily na lidi, kteří se dali na útěk
  • Jakou roli ve shromáždění ze dne 17. listopadu hráli čeští disiden

 

Změna byla ve vzduchu od příchodu Gorbačova k moci

„Že změna přichází bylo zřetelné nejpozději od 85.–86. roku. Gorbačov byl u moci a bylo jasné, jaké změny probíhají v samotném Sovětském svazu. Šlo takzvaný proces glasnosti – tedy říkejme svobodně to, co si myslíme, a to, co jsme zažili. Potom i proces perestrojky, čili změna toho šíleného molocha, státem řízeného hospodářství. Změny byly na spadnutí,” řekl pro REFRESHER bezpečnostní analytik Milan Žitný.

„Začátkem července 1989 jsem spolupracoval s Vysokou školou múzických umění, kde jsme seděli i s herečkou Zuzanou Mistríkovou a chtěli jsme dělat po prázdninách nějaký kabaret. Ale tvrdil jsem, že ho už možná ani neuděláme, protože se blíží změna. Řekl jsem, že nejpozději na Vánoce či Nový rok budeme ve svobodném státě. Zuza na to řekla, že pokud budu mít pravdu, tak platí basu šampaňského. A v 91. roce ji i zaplatila. Bylo jasné, že to přijde. Jen jsme nevěděli, co to spustí,“ vzpomíná na události před 17. listopadem, kdy tvrdý zásah bezpečnostních jednotek vůči studentům v Praze vyvolal v lidech mimořádný odpor.

Doporučeno
Velké bundy, bláznivé svetry a zmijovky. Jak vypadala móda během Sametové revoluce? Velké bundy, bláznivé svetry a zmijovky. Jak vypadala móda během Sametové revoluce? 14. listopadu 2019 15:19

Vedení strany organizátorům věřilo, masivní protest proti režimu neočekávali

Text pozvánky ke shromáždění v Praze 17. listopadu 1989 naznačoval, že organizátoři neplánují pouze uctít oběti, které padly za svobodu v boji proti nacistům. Kromě toho se podle obsahu pozvánky chtěli „aktivně přihlásit k ideálům svobody a pravdy“. Jak totiž svobodu a pravdu v roce 1939 ohrožoval nacistický totalitní režim, tak to bylo i v případě komunismu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76223 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč poklidnou manifestaci 17. listopadu 1989 proměnily bezpečnostní složky v násilný útok 
  • O příslušníku StB Ludvíku Žifčákovi, který se zúčastnil protestu
  • O fámě, podle níž na místě zabili studenta Martina Šmída
  • Jak probíhal tvrdý zásah proti civilistům, na které útočili i v momentě, kdy zvedali ruce
  • Proč se do shromáždění 17. listopadu nezapojili čeští disidenti
Domů
Sdílet
Diskuse