Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2019 12:22
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kde oslavit 17. listopad? Přinášíme přehled, kde všude v Česku oslavit 30 let svobody

REFRESHER 17. LISTOPAD 1989
Uložit Uložené

Nabízíme přehled těch nejlepších akcí konajících se 17. listopadu 2019 k výročí boje za svobodu a demokracii.

Celé Česko a Slovensko bude letos v neděli 17. listopadu oslavovat jubilejních třicet let od boje za svobodu a demokracii. Právě před třemi dekádami padl na našem území komunismus a tehdejší Československo se ocitlo ve svobodném politickém a společenském systému.

Protože jde letos o obzvlášť významnou připomínku, je možné ji oslavit hned v různých městech České republiky. Právě tam se budou konat nejrůznější akce a oslavy, kde se Češi a Slováci mohou zamyslet nad tím, kam se za tuto dobu posunuli a zároveň si budou moci připomenout, že například cestování, volné podnikání nebo svobodné volby tehdy vůbec nebyly samozřejmostí.

17. listopadu v 17:11 se rozezní všechny zvony kostelů a radnic v celé České republice.

Doporučeno
Během těchto svátků bývá v obchodech zavřeno. Podívej se na přehledný výpis Během těchto svátků bývá v obchodech zavřeno. Podívej se na přehledný výpis 25. října 2019 17:39

Kde plánuješ slavit?

Praha

Brno

Ostrava

České Budějovice
Hradec Králové

Jihlava
Karlovy Vary

Olomouc
Pardubice
Plzeň
Zlín

Znojmo

Kde oslavit 17. listopad? Přinášíme přehled, kde všude v Česku oslavit 30 let svobody
Zdroj: Ami Vitale/Getty

 Praha

Podobně jako v minulých letech je v Praze možné navštívit tradiční akce konající se na Václavském náměstí, Národní třídě a Albertově. Mnoho zajímavých událostí se však odehraje i v jejich okolí, proto jsme tyto akce přehledně seřadili podle lokality, ve které se odehrávají.

Letenská pláň

Oslavy začnou již o den dříve – v sobotu 16. listopadu bude na Letenské pláni od 14 hodin akce Znovu za demokracii!, kterou uspořádala organizace Milion chvilek pro demokracii. 

 

„Třicet let po sametové revoluci nemáme moc důvodů k optimismu. Justice i veřejnoprávní média jsou v ohrožení a prezident nerespektující Ústavu slibuje premiérovi v obrovském střetu zájmů prezidentskou milost, bude-li to třeba,“ hlásá popisek k události na Facebooku, kde označilo zájem na účasti zhruba 150 tisíc lidí

Národní třída

Jednou z hlavních akcí, která se koná 17. listopadu, je Festival svobody. Koná se na různých místech, výrazná je akce Korzo Národní (facebooková událost zde), což je komplexní soubor oslav. Celá ulice bude vyzdobena vlajkami a prapory a večer rozsvítí domy velká světelná instalace Paměť národa: 1989. Akce je rozdělena do několika částí. 

V rámci hudebního doprovodu vystoupí Prago Union, Tata Bojs, David Koller nebo kapela Zrní. Kromě nich zazní i státní hymna odzpívaná operní pěvkyní Dagmar Peckovou. Aneta Langerová následně zazpívá Modlitbu pro Martu.

Připraveny budou i výstavy – např. historické okénko Střípky revoluce, které experimentují s rozšířenou realitou, poté fotografie dokumentaristů 400ASA nebo humorné Opráski sčeskí historje. 

V Obýváku Václava Havla se pak odehraje speciální literární blok s osobnostmi českého kulturního a společenského života. Objeví se tu Eva Josefíková, Kovy, Karel Schwarzenberg, Dagmar Havlová, Tomáš Etzler nebo Dan Přibáň.

Domů
Sdílet
Diskuse