Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2019 18:11
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

14letá dívka navrhla, jak zvýšit bezpečnost aut. Dostala za to přes půl milionu korun

TECH BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Jednoduchý nápad ale zřejmě není úplně originální. Problém slepých úhlů automobilky řeší už léta.

Čtrnáctiletá americká teenagerka Alaina Gassler pravděpodobně ještě nemá ani řidičák, ale dokázala vymyslet jednoduché zařízení, které může výrazně zvýšit bezpečnost osobních automobilů, píše Engadget

Jedním z problémů pro řidiče je takzvaný slepý úhel, tedy část cesty, kterou při jízdě a zejména na křižovatkách jednoduše nevidí kvůli konstrukci svého auta.

Doporučeno
Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) Emma Smetana: Neznám nikoho, kdo fetuje míň než já (Rozhovor) 3. listopadu 2019 19:09

V tomto případě se Alaina zaměřila na tzv. A sloupek – část mezi čelním sklem a oknem na dveřích spolujezdce. Ten musí být dostatečně silný, aby ochránil posádku i při převrácení vozu na střechu nebo jakémkoli jiném nárazu. Větší šířka však zakrývá větší část cesty při pohledu šikmo.

Dívka použila levnou webkameru a běžný projektor, který tento obraz jednoduše promítá přímo na konkrétní sloupek. Stačilo dobře trefit šířku záběru kamery a velikost promítaného obrazu, aby byl výsledek prakticky dokonalý, jak můžeš vidět na videu.

Díky pozornosti médií má video na YouTube kanálu již více než 1,25 milionu zhlédnutí.

Projektor navíc cloní části vyrobené na 3D tiskárně, takže obraz by měl pronikat opravdu jen na sloupek a neodráží se v oknech nebo sluneční cloně.

Alaina Gassler s přehledem porazila projekty ostatních dětí a vyhrála hlavní cenu na inženýrské soutěži pro středoškoláky, jejíž součástí byla i odměna ve výši 25 tisíc dolarů (zhruba 576 tisíc korun). Nápad prý dostala během jízdy se svou matkou, která měla s výhledem tímto směrem problémy.

Její řešení bychom velmi brzy mohli vidět i v běžně prodávaných automobilech. Samozřejmě, automobilky se již tento problém snažily řešit i v minulosti. Continental sem například zkoušel umístit displeje už v roce 2018 a Volvo zase v roce 2001 představilo koncept SCC, který měl v  A sloupcích sérii malých okének.

14-ročné dievča navrhlo, ako zvýšiť bezpečnosť áut. Dostala za to 25-tisíc dolárov
14-ročné dievča navrhlo, ako zvýšiť bezpečnosť áut. Dostala za to 25-tisíc dolárov Zdroj: www.media.volvocars.com

Z tohoto konceptu se v roce 2006 narodilo Volvo C30, na něm jsme ale už nic podobného neviděli. Je možné, že konstrukce nebyla dostatečně pevná.

Domů
Sdílet
Diskuse