Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2016 11:20
Čas čtení 0:00
Simon K.

V lidském těle objevili nový sval! Měli bychom nyní nazývat stehna kvinticepsy a ne kvadricepsy?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Objevit zcela nový sval věru není tak běžná záležitost.

V nedávno publikované studii tým výzkumníků ve Švýcarsku identifikoval nový sval! Je součástí kvadricepsu (musculus quadriceps femoris), který je umístěn na přední straně stehna sestávající z musculus rectus femoris, musculus vastus medialis, musculus vastus lateralis a musculus vastus intermedius. Nově objevený sval začíná v horní vnější části stehna a směřuje až ke kolenu. V rámci anatomie to je dost neobvyklá a zajímavá zpráva. Identifikovat zcela nový sval je něco zcela jedinečného.

V lidském těle objevili nový sval! Měli bychom nyní nazývat stehna kvinticepsy a ne kvadricepsy?

6. musculus vastus medialis

5. musculus rectus femoris (přímý sval)

4. tensor fascia lata, resp. napínač široké pokrývky

3. musculus vastus intermedius

2. musculus vastus lateralis

1. Objevený sval - tensor of the vastus intermedius 

Na obrázku vlevo vidíte, jak bylo stehno známé dosud. Vastus lateralis, intermedius a medialis začínají na vrchní části stehenní kosti a směřují až k jablíčku, kde se připínají ke šlaše kvadricepsu. Rectus femoris, tedy přímý sval stehenní začíná výše a spojuje se s částí pánve předtím, než se dostane na vrchol ostatních tří svalů až k jablíčku jako součást šlachy kvadricepsu. Jejich hlavním úkolem je extenze kolene, což má význam při udržování vzpřímené postavy, při chůzi či vstávání.
Novinkou je však sval Tensor of the Vastus intermedius (TVI), označený červeně, který začíná na vrchní vnější straně stehenní kosti mezi m. vastus lateralis a m. vastus intermedius. Tento nový sval je sám o sobě poměrně krátký, ale pokračuje jako tenká aponeuróza (v podstatě šlacha), dokud se stává součástí šlachy kvadricepsu a připíná se k jablíčku.
 
A proč ho objevili až nyní? Výzkumníci naznačují, že je to buď z důvodu, že se jedná o velmi vzácný prostor v rámci možných chirurgických zákroků, takže je nepravděpodobné, že by ho mnoho chirurgů muselo studovat velmi, ale velmi podrobně. Druhým důvodem může být fakt, že svaly jsou velmi blízko jeden k druhému, takže se jednoduše při analýze a komplexní studii přehlédl, a třetí důvod sestává z toho, že tento sval může být trošičku odlišný od člověka k člověku, takže i když někdo něco objevil , je nepravděpodobné, že by to podrobněji řešil a porovnával tento sval mezi lidmi.
 
Podle výzkumu má TVI v podstatě každý člověk, ale jak bylo zmíněno, může se lišit a dokonce se může lišit i u stejné osoby v rámci levé a pravé nohy. Z praktického hlediska samozřejmě nebudeme vyhledávat cviky, abychom tento sval izolovali, ale objev je to určitě zajímavý a uvidíme, co přinese další možné zkoumání.

Domů
Sdílet
Diskuse