Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2016 11:13
Čas čtení 0:00
necis

Mohou dřepy i za větší nárůst svalů horní části těla a do jaké míry zvyšují produkci růstového hormonu?

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Podívejme se, zda existuje přímá spojitost mezi tréninkem nohou a nárůstem svalů v horní části těla. Pokud chceš mít velký biceps, stačí dělat těžké dřepy?

Doufáme, že následující informace nerozhodí žádného našeho čtenáře. Trénink nohou je extrémně důležitý z několika důvodů, o kterých jsme si říkali v starších článcích a také to, že dřepy jsou jedním z nejlepších cviků vůbec, pokud chceme být větší a silnější. V každém případě, určitě jsi už několikrát slyšel otázku, jaký je nejlepší cvik na biceps. A určitě jsi už několikrát četl, že odpověď byla jednoslovná. Dřepy. Dnes se podíváme na to, zda je taková odpověď relevantní, nebo jde o broscience tvrzení přemotivovaného makače. Na pomoc si přivoláme dalšího superhrdinu odborníka na výživu, sport, silová cvičení, ale zejména autora mnoha super knih, kde pomocí své ironie bojuje proti hloupostem a nesmyslům ve světě fitness. Lyle McDonald je jeho jméno, a pokud ho ještě nesleduješ, určitě si toto jméno zapamatuj. Dřepy, svaly vrchní části těla, hormony, trénink nohou, větší biceps... pojďme si to všechno pospojovat.

Mohou dřepy i za větší nárůst svalů horní části těla a do jaké míry zvyšují produkci růstového hormonu?

Podíváme-li se blíže na testosteron, respektive růstový hormon, zjistíme, že testosteron je daleko více anabolický než růstový hormon. Ano, růstový hormon pomáhá při ztrátě tuku, je také úžasný pro pojivové tkáně, ale sám o sobě nijak zázračně neovlivňuje růst svalstva ani na nárůst síly. Nicméně, na druhou stranu, testosteron je vysoce anabolický, kdy dokonce buduje svaly i bez toho, abychom je trénovali.

Už dávno víme, že růst svalu je především lokální efekt, který způsobuje kombinace napětí, provedené námahy, svalového poškození a nejdůležitějšího faktoru - lokální hormonální odezvy. Už před mnoha lety výzkumníci identifikovali „model“ IGF-1 (Insulin like Growth Factor - inzulinu podobný růstový faktor) ve svalech nazvaný jako Mechano Growth Factor, který je klíčový pro anabolickou reakci.

Menší oklikou se konečně dostáváme k meritu věci, protože jsme si potřebovali pomocí dvou předchozích odstavců ujasnit a uspořádat myšlenky v této problematice. Nejen na základě řádků výše si umíme určit priority a tedy lokální trénink svalů, na které se chceme zaměřit, nám přinese lepší výsledky, než si pomocí tréninku nohou „nahánět“ hormony a modlit se k většímu bicepsu. Toto vyjádření potvrzuje i odborná literatura v čele s vyčerpávající analýzou od Brada Schoenfelda, který zde zmínil, že pokud vůbec existuje přímá spojitost mezi vlivem hormonů způsobených vykonáváním dřepů, respektive tréninkem nohou a zvýšeným růstem svalstva (např. horních končetin), tento přínos by byl maximálně pouze do výše 8 %. Nicméně, zmíněný potenciální vliv vyžaduje další zkoumání, ale v reálném světě u naturálních cvičenců je to naprosto zanedbatelné.

Mohou dřepy i za větší nárůst svalů horní části těla a do jaké míry zvyšují produkci růstového hormonu?

Ustálené a dlouholeté tvrzení, že trénink nohou ohromně ovlivňuje tvé svalové přírůstky po celém těle i bez jejich přímého trénování bohužel není pravdivé. Další důležitá věc, kterou je třeba si uvědomit, je, že dřep je v podstatě cvik při kterém zapojujeme svaly na celém těle (ať už záda, střed těla i dokonce ruce - držením činky...), čili nepřímo dochází ke stimulaci i těchto svalů. Dřep prostě patří k nejdůležitějším cvikům, kdy představuje jeden z předních cviků nejen krásný a kulatý zadek. Za zmínku stojí i otázka - viděl jsi už někdy člověka, který tvrdě, opravdu tvrdě trénuje nohy a stejně tvrdě netrénuje všechno ostatní, nevyjímaje vrchu těla? Pochybujeme. Lidé, kteří cvičí nohy a nevynechávají tréninky nohou (opravdové tréninky nohou, ne 2 série polovičních dřepů), vkládají většinou energii i do tvrdých tréninků vrchní části těla. Ten, kdo tvrdě trénuje nohy, tvrdě trénuje vše, a vše i roste. Ten, kdo na nohy kašle a cvičí jen vrch těla, nemůže jednoduše očekávat, že mu ty nohy budou růst, protože růst je lokální efekt a hormonální odezva je v podstatě bezvýznamná.

Jako u všech ostatních věcí ve fitness v životě, základem je specializace a určení si cílů. Pokud chceš být dobrý v benčpresu = benčuj, pokud v zumbě - nadále se natřásej v rytmu hudby. Máš za cíl udělat najednou 30 shybů? Tak cvičení shybů bude tvá cesta. Chceš větší biceps? Cvič biceps. Bohužel, přemotivované odpovědi, že nejlepším cvikem na biceps budou dřepy, jsou nepravdivé.

Domů
Sdílet
Diskuse