Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2019 18:26
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

První reakce na 1917: Nejlepší válečný film od Zachraňte vojína Ryana a geniální filmové umění

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Režisér Sam Mendes podle všeho natočil kinematografický skvost.

American Beauty, Revolutionary Road, Jarhead, Road to Perdition, Away We Go, Bond: Skyfall a Spectre. To je vizitka vizionářského režiséra Sama Mendese. Po natočení dvou náročných bondovek si vzal odpočinek a upsal se londýnskému divadlu. Před rokem ale vyšly zprávy, že napíše originální scénář pro válečný film s názvem 1917. Zbystřili jsme, ale když se k projektu přidal kameraman Roger Deakins a skladatel Thomas Newman, bylo jasné, že půjde o speciální projekt.

Nakonec jsme viděli skvělé trailery, zprávy z náročného natáčení a herecký ansámbl, který tvoří herci jako Colin Firth, Benedict Cumberbatch, George McKay, Mark Strong, Andrew Scott či Richard Madden a bylo jasné, že se můžeme těšit na vynikající film. To potvrzují i dojmy prvních diváků a kritiků. Podle nich je 1917 nejlepší válečný film od Zachraňte vojína Ryana a geniální filmové umění.

Doporučeno
Karol o životě v Číně: Lidé zde nemají Facebook, Google, ani YouTube, naše koníčky jsou úplně jiné (Rozhovor) Karol o životě v Číně: Lidé zde nemají Facebook, Google, ani YouTube, naše koníčky jsou úplně jiné (Rozhovor) 22. listopadu 2019 9:57

Snímek byla natočen takovým způsobem, aby měli diváci pocit, že jej tvůrci natočili na jeden celistvý záběr. Řadu scén filmaři natáčeli v exteriérech během silné oblačnosti a když začalo vycházet slunce, museli počkat, než se opět zatáhne, jinak by záběry postrádaly kontinuitu. Extrémně detailní natáčení se jim podle Mendese vydařilo i díky speciální kameře Arri Alex Mini LF, která byla vyrobena v minulém roce.

Pro 1917 byly vytvořeny dva scénáře. Jeden na dialogy postav a další na přesné kamerové záběry, o které se postaral legendární kameraman Roger Deakins (The Shawshank Redemption, A Beautiful Mind, Skyfall, Blade Runner 2049). Příběh snímku budeme sledovat očima vojáků Schofielda (George MacKay) a Blakea (Dean-Charles Chapman), kteří se potřebují dostat přes nepřátelské linie, aby informovali své bratry v boji o blížícím se útoku.

„Chtěl jsem s těmi muži procestovat každý jeden krok – dýchat s nimi každý jeden nádech. Muselo to být syrové a pohlcující. To, co od nich požadují, je téměř nemožné. Způsob, jakým je film natočen, byl navržen tak, aby vás přinesl co nejblíže k tomuto zážitku,“ cituje režiséra Sama Mendese Vanity Fair. Česká premiéra nás čeká již 30. ledna 2020. 

Matt Neglia, Critics Choice

 Erik Davis, Fandango

Christian Blauvert, IndieWire

 Wilson Morales, Black Film

 Kate Erbland, IndieWire

Mike Ryan, Uproxx 

Domů
Sdílet
Diskuse