Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2019 13:52
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Z mrtvého jelena vytáhli 7 kilogramů odpadu. V žaludku zvířete byly plastové sáčky i spodní prádlo

NEWS
Uložit Uložené

Tělo 10letého jelena našli v thajském národním parku.

V thajském Khun Sathan National Park zemřel 10letý jelen, v jehož žaludku se nacházelo zhruba 7 kilogramů odpadu, informuje BBC. Po pitvě byly v těle zvířete nalezeny plastové sáčky, instantní kávové sáčky, gumové rukavice, malý ručník či pánské spodní prádlo.

Zvíře se mělo podobným odpadem podle ředitele národního parku Kriangsak Thanompuna stravovat již delší dobu. Zda stála konzumace odpadu za smrtí jelena, není zatím jisté, předběžné informace však tomu nasvědčují. „Úřady věří, že plasty zablokovaly trávicí kanál. Bude zahájeno další vyšetřování,“ řekl pro thajskou verzi BBC.

Doporučeno
Drsná kampaň poukazuje na utrpení zvířat způsobené plasty. Želvy či delfíni jsou v ohrožení Drsná kampaň poukazuje na utrpení zvířat způsobené plasty. Želvy či delfíni jsou v ohrožení 19. března 2019 18:37

Ředitel parku by podobným událostem rád předešel, a proto navrhuje takzvaný třífázový plán. V rámci něj by měli místní obyvatelé sbírat odpad v oblasti národního parku a dále by se měla vytvořit komise pro nakládání s odpadem. Posledním bodem je vzdělávání veřejnosti.

Podle Greenpeace se v Thajsku za jeden rok vyhodí zhruba 75 miliard kusů plastových sáčků. Thajský ministr životního prostředí přislíbil, že zákaz prodeje jednorázových plastových tašek pro hlavní maloobchodníky bude platit od ledna 2020.

Proti plastovému odpadu začal bojovat v posledních letech celý svět a pozitivní přístup k ochraně přírody se stává naštěstí stále větším trendem, na který navazují i ​​obchodní řetězce

Domů
Sdílet
Diskuse