Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2019 14:19
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

V žaludku mrtvé velryby našli 100 kilogramů odpadu

NEWS
Uložit Uložené

Zvíře bylo po vykopání jámy pohřbeno na pláži.

Na pobřeží skotského ostrova Harris, konkrétně na pláži Seilebobst, byla nalezena mrtvá velryba, která měla v žaludku 100 kilogramů odpadu. Jak informuje BBC, větší část tvořila lana, rybářské sítě, tašky a plastové kelímky.

„Po těchto plážích chodím téměř každý den a vždy si beru tašku, abych posbíral odpadky, z nichž většina pochází z rybolovu,“ vyjádřil se jeden z místních Dan Parry. Členové Scottish Marine Animal Stranding Scheme se po nalezení velryby pustili do její pitvy, aby mohli určit příčinu úmrtí.

Odborníci sice nedokázali prokázat, že odpad zasáhl trávicí trakt zvířete natolik, až jí přivodil smrt, ale množství plastu ve velrybě označili za hrozivé. I když tentokrát nemuselo jít o přímou příčinu smrti, tragických úmrtí, kdy za smrtí zvířete stál právě zkonzumovaný odpad, je stále více. Negativní účinky na trávení zvířete však byly patrné i u velryby vyplavené na pláži Seilebobst.

Po pitvě zvířete bylo rozhodnuto o tom, že velrybě na pláži vykopou velkou jámu, do které jí pohřbí. Podle statistiky Scottish Marine Animal Stranding Scheme případů, kdy velryby a delfíni umírají na skotských plážích, stále přibývá. Zatímco v roce 2009 zaznamenali podobných událostí přibližně 204, v roce 2018 to již bylo 930.

Doporučeno
Drsná kampaň poukazuje na utrpení zvířat způsobené plasty. Želvy či delfíni jsou v ohrožení Drsná kampaň poukazuje na utrpení zvířat způsobené plasty. Želvy či delfíni jsou v ohrožení 19. března 2019 18:37
Domů
Sdílet
Diskuse