Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. prosince 2019 13:44
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Čína zavádí povinné skenování obličeje při koupi nové SIM karty

TECH ČÍNA
Uložit Uložené

V zemi je více než 170 milionů sledovacích kamer. Vzhledem k současnému stavu lidských práv v Číně má jít o další krok k policejnímu státu.

Čína je známá tím, že své občany kontroluje prakticky na každém kroku. Podle Engadgetu se nyní dohled rozšířil na povinné skenování obličeje před požádáním o novou SIM kartu, respektive paušál u mobilního operátora.

Data se tak uloží a v případě potřeby zřejmě mohou být vyžádány policií či jinými orgány ovládanými komunistickou vládou, která bude moci s telefonním číslem rychle spojit i podobiznu oficiálního majitele. Ačkoli web připomíná, že jde o další omezení soukromí, jednorázové (tzv. burner phone) telefony dnes zřejmě uvidíš pouze ve filmech.

Jméno, příjmení a občanský průkaz si od tebe povinně vyžádají i operátoři u nás.

V případě Číny však jde spíše o další dílek do velmi přísné sledovací skládačky. Už minimálně od roku 2016 začínají někteří čínští občané se skóre 1 000 bodů, které si postupně mohou zvýšit (například darováním krve, pomocí v místní komunitě atd.), nebo snížit za různé přestupky proti společenskému soužití.

Doporučeno
Karol o životě v Číně: Lidé zde nemají Facebook, Google, ani YouTube, naše koníčky jsou úplně jiné (Rozhovor) Karol o životě v Číně: Lidé zde nemají Facebook, Google, ani YouTube, naše koníčky jsou úplně jiné (Rozhovor) 22. listopadu 2019 9:57

Při výraznějším poklesu však Číňané přicházejí o možnost kupovat si letenky nebo lístky na vlak.

Napříč krajinou je podle BBC aktuálně již více než 170 milionů sledovacích kamer, které dokáží občany identifikovat na základě umělé inteligence a rozpoznávání obličejů.

Země tak teoreticky může sledovat každý pohyb většiny svých občanů. Pokud si k tomu přičteš zmínky o častém porušování lidských práv, blokování západních webstránek či zprávy o věznění ujgurské komunity v nápravně-výchovných centrech, dostaneš přesnější obraz o tom, proč někteří odborníci bijí na poplach.

Domů
Sdílet
Diskuse