Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2019 9:51
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Historik David Svoboda: Vlasovci si pomník zaslouží, Novotný dává Rusku co proto

HISTORIE PAVEL NOVOTNÝ
Uložit Uložené

David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů nás seznámil s tím, jaká skupina se skrývá pod v poslední době často skloňovaným označením vlasovci.

Vlasovci sem, Vlasovci tam. Všude, kam se dneska podíváš, uvidíš roztržku mezi bývalým bulvárním novinářem a nyní starostou městské části Praha-Řeporyje Pavlem Novotným a nikým menším než Ruskou federací. A to kvůli takzvaným vlasovcům.

Respektive pomníku, který jim chce pražský starosta, jakožto výraz vděku za pomoc při osvobozování Prahy, postavit ve svém okrsku. O nevoli z ruské strany, která vyvrcholila starostovým přímým výstupem v ruské národní televizi Rossija 1, jsme tě už informovali. Přinesli jsme také zprávu, že Novotný poslal ne zrovna příjemný dopis samotnému Vladimíru Putinovi, že si „u sebe doma” postaví, co bude chtít. 

Doporučeno
Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí 28. listopadu 2019 17:44


Situace vyvolala obrovské vzrušení. Čechy to rozdělilo na dvě skupiny: ti, kteří Novotného podporují a souhlasí s ním, a ti, kteří by jej nejradši umlčeli. Každopádně, proč bychom měli vlasovcům stavět pomník a kdo to vlastně byl? „Jde o neformální, v zásadě nepřesné označení vojáků Ruské osvobozenecké armády či ROA tvořící za druhé světové války po boku Třetí říše antisovětskou sílu, čelící nástupu Rudé armády do hloubi Německa,“ uvádí pro REFRESHER na pravou míru historik David Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. 

Generál Vlasov (vpravo) rozmlouvá s příslušníky Ruské osvobozenecké armády

Generál Vlasov rozmlouvá s příslušníky Ruské osvobozenecké armády
Generál Vlasov rozmlouvá s příslušníky Ruské osvobozenecké armády Zdroj: Bundesarchiv, Bild 183-N0301-503 / CC-BY-SA 3.0

Vlasovci měli kromě toho také na starost komunistické partyzány v Evropě a Sovětském svazu. Na konci války se takticky, kvůli jasným okolnostem, proti nacistům otočili a bojovali proti nim. „Byli jednou z obrovské množiny skupin sovětských občanů, kteří boj proti komunismu po boku Wehrmachtu pokládali za volbu menšího zla. Nejkorektnější bude mluvit o „Ozbrojených silách Výboru osvobození národů Ruska (KONR)," vysvětluje Svoboda.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78036 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse