Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2019 13:25
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Pavel Novotný v přímém přenosu ruské televize usínal, smál se a klepal si na čelo. Své oponenty osočil ze lži

NEWS PAVEL NOVOTNÝ
Uložit Uložené

Starosta městské části Řeporyje čelil historické debatě na ruské státní televizi.

Kauza starosta pražské městské části Řeporyje vs. Ruská federace pokračuje. Pavla Novotného (ODS) si totiž do živého vysílání pozvala ruská státní televize Rossija 1. V průběhu živého a tlumočeného videorozhovoru měl moderátorce a jejím hostům vysvětlit, proč se rozhodl ve své městské části postavit pomník vlasovcům, jednotce, která za druhé světové války přidala k nacistům, ale pomohla osvobodit Prahu. Vše se ale zvrhlo ve slovní přestřelku, kterou kontroverzní starosta doprovodil různými grimasami a gesty. 

Rozhovor byl už od začátku veden konfrontačně. Ruská moderátorka se Novotného zeptala, proč chce postavit v Praze pomník Vlasova a zda nejde o rusofobii. Ještě předtím poznamenala, že se nad jejich debatou pražský starosta bavil a označila ho za „složitou osobnost“. 

„Usmívám se, protože říkáte jenom lži,“ odpověděl Novotný. „My nestavíme žádný pomník Vlasovovi, to je nesmysl. My stavíme pomník třem stům padlých vojáků ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy,“ vysvětlil Novotný. „My se tady tomu normálně smějeme. Proti Rusku nic nemáme. Nás nezajímá váš názor ani vaše Rusko v té věci,“ pokračoval.

Do řeči mu skočil jeden z hostů debaty a označil slova Novotného za nesmysl. Argumentoval tím, že byli vlasovci Norimberským tribunálem uznáni za zločince. Starostra Řeporyjí na to reagoval klepáním na čelo a celou řadou dalších gest. „Proč se šklebíte? Jste klaun, nebo jste utekl z blázince? Nebo jste přece jen politik?“ zeptal se jej jeho vyzyvatel v ruském studiu.

Doporučeno
Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí Pavel Novotný napsal dopis Vladimiru Putinovi. Chce postavit pomník vlasovcům, ruská televize se ho ptala, zda se nebojí 28. listopadu 2019 17:44

Pavel Novotný jej označil za opilého či zfetovaného a odmítl, že by se během Norimberského procesu vůbec o vlasovcích mluvilo. Zároveň připomněl, že Rusové popravovali Poláky v Katyni. Své oponenty následně označil za směšné.

Po další debatě uvedl, že názor Rusů v Česku nikoho nezajímá, protože je zkreslený a po výtce, že jedná proti vůli obyvatel Česka, dodal: „Tady je naprostá podpora pro sochu vlasovcům. Vlasovci byli zločinci, ale 8. května jich 300 padlo při osvobození Prahy.“

Pavel Novotný byl nakonec debaty označen za hlupáka a darebáka a po 6 minutách namísto plánovaných 15 byl přím přenos s ní přerušen.

Domů
Sdílet
Diskuse