Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2019 11:25
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Na burzu vstoupila společnost, která překonala i Apple. Ropný gigant Saudi Aramco je nejhodnotnější firmou na světě

TECH
Uložit Uložené

Tržní kapitalizace se přiblížila k hodnotě 2 bilionů dolarů.

Dnes na burzu v Rijádu vstoupila ropná společnost Saudi Aramco a okamžitě se tak stala nejhodnotnější společností na světě. Pár hodin po otevření obchodování tržní kapitalizace firmy stoupla až na 1,87 bilionu dolarů, informují The New York Times.

Dosavadním lídrem byl Apple, ale jeho tržní hodnota se pohybuje „jen“ kolem hodnoty 1,19 bilionu dolarů.

Na burzu vstúpila najhodnotnejšia spoločnosť na svete. Ropný gigant Saudi Aramco prekonal aj Apple
Na burzu vstúpila najhodnotnejšia spoločnosť na svete. Ropný gigant Saudi Aramco prekonal aj Apple Zdroj: Unsplash.com

Nejde ale o nic nečekaného, ropný gigant je již dlouhodobě nejziskovější společností na světě, jen se až dosud neobchodoval na burze. Rozhodnutí umístit tam menší část firmy přišlo až před třemi lety, aby vlastníci získali hotovost na další investice.

Několik dní před vstupem na burzu bylo Saudi Aramco součástí takzvaného IPO (Initial Public Offering), během kterého akcie kupují nejprve velcí hráči jako například banky a podobně. IPO bylo v tomto případě také nejvyšší v historii, ale oproti pozdějším cenám na burze bylo stále značně podhodnocené.

Doporučeno
Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit 22. července 2018 21:00

Po dnešku tedy tito primární investoři a další šťastlivci během prvních pár vteřin vydělali pořádně velké peníze a Saudi Aramco tímto krokem získalo více než 25 miliard dolarů (asi 575 miliard korun).

Domů
Sdílet
Diskuse