Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2019 18:30
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Silvestry budou nejspíš brzo úplně bez ohňostrojů. Zakazují je města po celém světě

NEWS BRNO ČESKO
Uložit Uložené

Bouchání rachejtlí je podle všeho out. Jejich zákazy ale s trendovostí nemají nic společného; obvykle se zakazují z pochopitelných důvodů.

Nejen ve světě, ale i u nás mizí z klasických oslav konce roku štiplavý zápach síry a rány dělobuchů. Silvestrovské ohňostroje se dost často ruší, a to poměrně plošně. Například Praha velké oslavy zrušila. V Německu se ve velkoměstech, jak uvádí Echo24.cz, k velkému útlumu teprve chystají. Nicméně, jak je vidno, Němci zákaz podporují. Vadí jim hlavně hlučnost a prach.

Doporučeno
Klisna na Silvestra potratila hříbě kvůli ohňostrojům. Hluk nad ohradou skončil ztrátou mláděte Klisna na Silvestra potratila hříbě kvůli ohňostrojům. Hluk nad ohradou skončil ztrátou mláděte 7. ledna 2019 15:42

Podle průzkumu YouGov, jak uvádí Echo, si 57 % Němců přeje zákaz pyrotechniky z klimatických a bezpečnostních důvodů, načež 36 % obyvatel bylo opačného názoru. Na tyto průzkumy zareagovala velká města, 22 z 81 německých metropolí se chystá hlučné a pestrobarevné oslavy omezit

Některé obchody, jako například jihodortmundský REWE, přestanou rachejtle prodávat úplně. Jak zaznamenalo Echo, zástupce obchodu Uli Budnik uvedl, jaké stručné a jasné stanovisko obchod zaujal: „Ohňostroj trvá hodinu, ale ochranu zvířat a čistý vzduch chceme 365 dní v roce.“  Avšak ne každý reaguje stejně, žíznivou poptávku milovníku ohňostrojů po pyrotechnice se chystají uhasit například Lidl nebo Kaufland.

Svůj postoj k ohňostrojům přehodnocuje i Austrálie, která letos bojuje s rozsáhlými požáry. Ono je totiž během oslav začátku Nového roku na jižní straně polokoule léto, země tak nemá zapotřebí, aby se k přírodním požárům z nesnesitelného horka, které letos kontinent sužuje, přidaly ještě požáry ze zatoulaných raket. Hlavní město Canberra, společně s dalšími velkými městy, jak informují The Japan Times, se rozhodlo ohňostroj zakázat.

Hlavní město totiž zaznamenalo 38 °C, největší město Sydney 33 °C. V posledním měsíci padlo ohni za oběť devět lidských životů a něco přes 1000 domů shořelo. Nemluvě o tom, že z původních 97 požárů se do teď nepovedlo dostat pod kontrolu 43 z nich. Například ve státě Victoria, druhé nejlidnatější oblasti s hlavním městem Melbourne, odstartovaly 16 požárů pouze blesky. 

Na nebezpečnost ohňostroje se snaží upozornit i petice „Say NO to FIREWORKS NYE 2019 give the money to farmers and firefighters,“ kterou podepsalo už bezmála 300 tisíc signatářů. Podle ní se jen v Sydney utratilo minulý rok za velkolepé ohňové představení 5,8 milionu australských dolarů, v přepočtu astronomických 92 350 000 korun

Česko úplně odmítavý postoj k dělobuchům nezaujalo. Praha má například na ohně vyhlášku, která platí už od dubna. Petardy je možné odpalovat pouze v některé státní svátky a 15. května, kdy se konají Svatojánské slavnosti.  Nicméně zákaz, který se vztahuje i na drobnou pyrotechniku, neplatí všude. Odpalovat lze na 11 katastrech hlavního města (například v Bubenči, Lochkově nebo Radotíně), to ale pouze od 10:00 do 22:00. 

Na Silvestra výjimka platí, velký ohňostroj ale nahradí projekce. Ta podle tn.cz využije jako promítací plátno Národní muzeum. Celý program vyjde hlavní město na zhruba 2 miliony korun. Pokud se vám ale bude po vybuchujících barevných úkazech na obloze stýskat, Echo informuje, že o ně nepřijdete. V Praze 2 je bude pořádat spolek Ohňostroj pro Prahu, jehož show začne 1. 1. v 18:00 v Bastionu nad parkem Folimanka. 

Doporučeno
Silvestrovské ohňostroje zabíjí ptactvo, ubližují domácím zvířatům a znečišťují životní prostředí Silvestrovské ohňostroje zabíjí ptactvo, ubližují domácím zvířatům a znečišťují životní prostředí 30. prosince 2018 20:17

Druhé největší město republiky Brno podle tn.cz plošný zákaz petard pro své obyvatele nenachystalo, bude se ale snažit omezit pořádání soukromých ohňostrojů. Na náměstí Svobody, klasickém místě hostujícím největší oslavy příchodu Nového roku, bude totiž člověk vpuštěn nejen bez petard, ale i bez vlastního alkoholu. Místní se proto obávají toho, že by se dělobuchy mohly přesunout jinam, čemuž mají zabránit městští strážníci.

Barevné obrazce a třpytění na obloze je jistě krásné, negativní dopad na životní prostředí či  životy zvířat je ale nesporný. Co se týká zákazů a vyhlášek, uvidíme, jak se bude situace kolem nich vyvíjet. Jak se k ohňostrojům stavíte vy? Dejte nám vědět v anketě.

Anketa:
Chceš, aby se ve tvém městě konal ohňostroj?
Ano
Ne
Ano
47 %
423 Hlasů
Ne
53 %
472 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse