Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2020 15:13
Čas čtení 0:59
Matej Krajčovič

S naší planetou je to stále horší. Rok 2019 byl druhým nejteplejším v historii měření na Zemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Data ukazují jasný trend, který není příliš pozitivní.

Pokud ti bylo během loňského roku opravdu horko, není to náhoda. Pocit nyní podle výzkumů potvrzují i tvrdé data, informuje Engadget

Podle NASA, americké Národní oceánské a atmosférické administrativy a Světové meteorologické organizace, byl rok 2019 druhým nejteplejším rokem v celé historii měření, která probíhají od roku 1880.

Absolutním rekordmanem je navíc nedávný rok 2016, trend poslední dekády je tak mimořádně jasný a znepokojující. Australské požáry nebo zima téměř kompletně bez sněhu na většině území Česka vše jen podtrhují. 

Data ukazují i to, že od 60. let minulého století je každé desetiletí teplejší a teplejší. Právě posledních 5 let je však trend znepokojivě rychlý.

Doporučeno
Z ledovce na Mont Blancu kvůli globálnímu oteplování může spadnout 250 tisíc metrů krychlových ledu Z ledovce na Mont Blancu kvůli globálnímu oteplování může spadnout 250 tisíc metrů krychlových ledu 26. září 2019 18:02

Přiložená mapa znázorňuje Zemi a teplotní průměr z let 1951 až 1980, tedy období ještě předtím, než se podle mnohých naše klima vymklo jakékoli kontrole. Barva pak vyjadřuje, o kolik byl na daném místě rok 2019 teplejší. Data jsou z 20 tisíc meteorologických stanic, lodí, antarktických výzkumných center a vodních bójí.

S našou planétou je to stále horšie. Rok 2019 bol najteplejším v histórii meraní na Zemi
S našou planétou je to stále horšie. Rok 2019 bol najteplejším v histórii meraní na Zemi Zdroj: data.giss.nasa.gov

Podle vědců vše způsobuje hlavně lidská aktivita, jakou je průmyslová výroba, farmaření a chov dobytka, které stojí za zvýšenými emisemi oxidu uhličitého

Efekt oteplování samozřejmě není všude stejný. Minulý rok, přestože celosvětově druhý nejteplejší, byl v USA jen 34. nejteplejším. Průměrná čísla si tedy více „odtrpěly“ jiné země, respektive polární oblasti. Tam oteplení způsobuje tání sněhu a ledu, což zas přispívá k rostoucí hladině moří a oceánů.

Výzkumy ukazují i jeden paradox. Rok 2019 nebyl jen druhý nejteplejší, ale i druhý nejdeštivější, vzhledem k objemu zaznamenaných srážek. Ty však sucha příliš nezmírní, voda totiž stále častěji přichází v podobě záplav a extrémních hurikánů v krátkém časovém období.

Domů
Sdílet
Diskuse