Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 18:02
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Z ledovce na Mont Blancu kvůli globálnímu oteplování může spadnout 250 tisíc metrů krychlových ledu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nevíme však, kdy se tak stane.

Ledovec na Mont Blancu se každý den posouvá o 50 až 60 centimetrů, informuje BBC. Experti odhadují, že se z něj může sesunout až 250 tisíc metrů krychlových hmoty. Kdy však k tomuto sesuvu dojde, nevíme. Z preventivního hlediska se ale úřady rozhodly evakuovat horské chaty a uzavřít cesty.

Stefano Miserocchi, starosta nedalekého města Courmayeur, ze situace obviňuje globální oteplování. Na základě doporučení odborníků podepsal nařízení o uzavření cest ve Val Ferret. „Tyto jevy opět poukazují na to, jak hora důsledkem klimatických faktorů prochází obdobím významných změn, a proto je obzvláště zranitelná,“ cituje vyjádření Miserocchiho BBC.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Situace ohledně ledovce na Mont Blancu s názvem Planpincieux je monitorována od roku 2013, ale přesné datum sesuvu se podle dostupných technologií nelze určit. Nepomůže tedy nic jiného než předběžná evakuace. V srpnu 2018 na pád ledovců doplatil manželský pár a stovky dalších lidí muselo být evakuováno vrtulníkem.

„Za posledních 150 let se průměrná teplota zvýšila o více než 1 stupeň Celsia, přesněji o 1,1. To je za posledních 800 000 let jedna z nejvýraznějších změn, jaké naše planeta zažila. A toto je jen začátek. Oteplovat se bude rychleji. Předpokládáme, že do konce století bude průměrná teplota až o 4 stupně vyšší než dnes, a to je minimální odhad. Dohromady to je 5 stupňů a výsledkem bude 100krát rychlejší změna klimatu než cokoliv, o čem máme záznamy za statisíce let,“ vyjádřil se ke globálnímu oteplování pro Refresher klimatolog Jozef Pecho.

Doporučeno
Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! 23. září 2019 22:20
Domů
Sdílet
Diskuse